, , , ,

Относно „Наивният и сантименталният писател“ от Орхан Памук



*книжно ревю без спойлери*

Автор: Орхан Памук
Заглавие: Наивният и сантименталният писател
Жанр: научни лекции и изследвания
Оценка: 5/5


Какво се случва в съзнанието ни, когато четем? По какъв начин романът постига неповторимото си въздействие, различно от това на филм, пиесата или картината? Орхан Памук представя творческото си кредо в поредицата лекции, изнесени в Харвардския университет - събрани в тази задълбочена и проникновена книга.

"Моята основна цел беше да анализирам въздействието на романите върху техните читатели, начина, по който работят писателите и по който биват написани романите. Моите преживявания като читател на романи и писател на романи се преплитат. Най-добрият начин да изучаваш романа е да прочетеш великите образци на жанра и да се стремиш да напишеш нещо подобно на тях. Понякога чувствам истината в думите на Ницше: преди да започне да говори за изкуство, човек трябва да се опита да създаде произведение на изкуството."





 Приветствия в моя блог, читатели!
 Днешното включване ще бъде кратко, колкото да спомена нещо за една мъничка книжка, която ми направи голямо впечатление. Тя не е сюжетна, нито е с поезия, но е доста поучителна.
 Не знам дали ви е известно, но се интересувам горещо от теми, свързани с книгоиздаване, полиграфия, книжни изследвания и тям подобни. С „Наивният и сантименталният писател“ се сдобих от едно намаление и по препоръка от приятелка със същите интереси [и моя колежка в университета]. Накратко: това са изнесени лекции за това как читателят възприема различните писания, а също и за видовете писатели, техните подходи и начин на мислене. Като всичко е подплатено с личния опит на Орхан Памук.


„...ние се дразним и ядосваме, когато романът не успява да поддържа у нас илюзията, че това наистина е действителен живот.“

 Книжката е 160 страници и имам сигурно троен брой повече отметки, отколкото бих имала в обикновена художествена книга. Буквално на всяка страница имаше нещо, което да ме накара да се замисля за собствените си читателски преживявания и да ме накара да осъзная колко първично и елементарно всъщност ние, читателите, реагириме на даден текст. Как реално ние търсим от книгите това, което ни липсва в живота ни и как неусетно приемаме книжната реалност за наша истинска. И със сигурност сте забелязали какво влияние имат последните книги, които сте прочели, върху вас? Как започвате да мислите като героите в тях, да виждате техните гледни точки и тн. Е, според Орхан това въздействие е десет пъти по-силно върху самия писател, който малко по малко започва да прилича на създадените от него персонажи.

 Разбира се, аз ви представям отделни теми, засегнати в книжката. И те далеч не се изчерпват дотук. Като човек, който иска да се занимава с книги и писане професионално, научих доста полезни съвети за създаването на един сюжет и как той би се възприел от читателската аудитория. Хареса ми, че отделните проблеми са подкрепени от конкретни примери от книги на класически автори.

 Сега ще ви кажа защо бихте харесали книгата: защото искате да пишете романи; защото ви е интересно да научавате факти за читателската психология; защото харесвате Орхан Памук като автор и бихте желали да научите повече за живота и уменията му; търсите си бърза за четене книга, която да раздвижи мозъка ви.
 „Наивният и сантименталният писател“ ми дойде освежаващо сред всичките сюжетни книги, които в един момент малко или много ме натоварват с проблемите си. За момент отделих вниманието си от различните персонажи и техните животи, за да науча защо толкова много обичам да ги проследявам и защо се привързвам към тях. 

 Надявам се да съм повдигнала любопитството ви към тази книжка с краткото си ревю, която си заслужава прочита. 


„В един велик роман описанията на пейзажа, на различни предмети, вградените в него истории, леките отклонения – всичко това ни кара да чувстваме настроенията, привичките и характера на героите.“


Благодаря ви за вниманието и до скоро!♥





Полезни линкове:

Книгата в Goodreads
Фейсбук страницата на The Book Pub
Моят книжен Instagram профил


0 коментара:

Публикуване на коментар