,

Ревю на „Софийски магьосници – Вещиците от Витоша“ от Мартин Колев.




*книжно ревю без спойлери*

Автор: Мартин Колев
Заглавие: Вещиците от Витоша (Софийски магьосници #3)
Жанр: фентъзи
Оценка: 3,5/5




Свилен Воев заминава за Витоша в търсене на душевен мир. Вместо това попада на вещерско сборище, призраци от миналото и заплаха, по-страховита от всичко познато. За да я предотврати, той ще трябва да се върне обратно в града.

Силите на мрака не са си почивали по време на отсъствието му. Гласът е събрал цяла армия и се готви да завладее София, а сетне ‒ и цялата страна. Свилен няма друг избор освен да се изправи пред външните и вътрешните си демони… и да се надява, че на сутринта слънцето ще изгрее отново.

„Този роман ще ви изненадва постоянно… освен ако не сте ясновидец.“
в. „Магьосническо дело“

„Всичко, което искам от една книга ‒ да участвам в нея.“
Морков Тенев /музикант, инфлуенсър/

„Ей, съсипáха я тая поредица!“
Трайо Вентролога




 Приветствия в моя блог, читатели!
 Повече от половин година отлагах тази книжка, която отвсякъде ми напомня на есенно четиво, с което да се сгушиш с чаша чай, докато навън вали и падат оранжеви листа. Ако следите блога ми, би трябвало да знаете колко много харесах предишните две книги от серията. Първата полага основите за една наистина добре развиваща се история, а втората разширява представите ни за магическия, таен свят в столицата, като добавя и щипка екшън. С третата книга обаче нещо не се спогодихме. Може би имах прекалено завишени очаквания, но пък определено „Вещиците от Витоша“ си има своята бляскава страна. Бих казала, че книгата е 50/50 – не е зле, даже никак, но не е и нещо особено.

 „Вещиците от Витоша“ наблягат на персонажа на Свилен и както знаете, той липсваше в предишната книга. Проследяваме изцяло мистерията около неговото изчезване – от моментът, в който решава да замине, до когато се връща от Витоша. Виждаме и какво прави там, с кого се среща и какво научава. Като цяло тази трета книга е като спин-оф специално за Свилен, което е и плюс, и минус.

 Беше ми интересно да проследя приключението му сред вещиците, около които има много традиции, фолклор, песни и свеж аромат на билки. Хубаво е, че авторът се е опитал да поработи върху доизграждането на магическия си свят като ни запознае с тези вещици и техните обичаи. Ала това ми се стори малко излишно, защото на моменти сюжетът забравяше, че всъщност се случват и други важни неща, които по случайност заплашват целия свят. Ако питате Свилен, няма място за лирически отклонения обаче в тази книга те са си доста.

 И все пак най-много от цялата работа ми хареса, че има голяма доза Морков, който е хамстерът на Бриян. За мен това е най-колоритният персонаж в книгите и много го обичам. Забавен е, винаги играе важна роля и няма как да не го харесаш след като е една малка пухкава топка! За сметка на това обаче във „Вещиците от Витоша“ виждаме много малко от собственикът му Бриян, чийто персонаж се разви особено добре във втората книга. [а толкова много ми се искаше да го видя отново в действие...]

 Като цяло имах чувството, че тази книга е просто допълнение към останалите две и не развива целия си възможен потенциал. Концентрира се върху не толкова важни неща, макар и интересни. Вълнението в нея не се гради постепенно, за да избухне с фойерверки в кулминацията. Вместо това просто попадаме насред една битка на финала, в която, ако питате мен, се дадоха ненужни жертви. Очаквах да ми хареса много повече, особено след като първите две обещаваха това. Не съжалявам, че я прочетох, ала за следващата книга ще имам едно наум...
 Искам да отбележа, че така се чувствам аз за книгата, на вас може и да ви хареса много повече.



Благодаря ви, че отделихте от времето си! Желая ви много книжни моменти и до скоро!♥



Полезни линкове:

Поредицата в Goodreads
Фейсбук страницата на The Book Pub
Моят книжен Instagram профил


Книги, които също ще ви харесат:
Жестокият принц от Холи Блек
ПолуЛош от Сали Грийн

Не пропускайте и трейлъра на книгата, който е много въздействащ:



0 коментара:

Публикуване на коментар