, ,

Разследвам „Аферата в Стайлс“ от Агата Кристи (ревю) – #агатапрезюли



*книжно ревю без спойлери*

Автор: Агата Кристи
Заглавие: Аферата в Стайлс
Жанр: криминален роман
Оценка: 3,5/5




Агата Кристи – ексцентрична, непредсказуема и вечно интригуваща. Също като нея героите й са находчиви, оригинални и популярни по цял свят, а романите й – вечно живи.



Днес Агата Кристи е най-известната авторка на криминални романи в света. Нейните осемдесет романа са преведени на над четирийсет езика и са продадени в над два милиарда екземпляра. Емблематичните й герои Еркюл Поаро и госпожица Марпъл й спечелват титлата „Първата дама на криминалния жанр”.

Госпожа Емили Ингълторп е заможната господарка на имение Стайлс. След една развлекателна вечер със семейството и приятелите си тя е открита отровена в заключената си спалня. Дългият списък със заподозрени включва алчния ѝ нов съпруг, доведените ѝ синове, най-добрата ѝ приятелка и един гостуващ лекар.

„Аферата в Стайлс“ е първият публикуван роман на Агата Кристи, в който дебюта си прави и гениалният белгийски детектив – Еркюл Поаро.





 Приветствия в моя блог, читатели!
 Предизвикателството ми за юли – Агата Кристи през юли – върви с пълна сила! Малко се забавих с първата си книга, а именно „Аферата в Стайлс“, но ето, че вече я прочетох и съм готова да споделя мнението си за нея. Първо ще отбележа, че това е дебютът на Агата Кристи в света на криминалния жанр. „Аферата в Стайлс“ е публикувана през 1920 г. и общо взето поставя основната рамка за бъдещите й романи, която все по-ясно виждам с всяка следваща изчетена нейна книга.


“If the fact will not fit the theory - let the theory go”

 Разказвачът тук е г-н Хейстингс, който е поканен да остане в имението Стайлс. Там той става свидетел на дрязгите между многото му обитатели, а по-късно и на убийството на собственичката му – г-жа Емили Ингълторп. Основната причина за убийството й е наследството на имота и парите й. [клиширано, но пък ефектно!]Заподозрените поставят своите улики от първите страници на романа и читателят започва да си представя кой би бил възможният убиец още от началото. Разбира се, мистерията остава неразгадана до самия финал.
 Трябва да отбележа, че този път реших да се запозная с оригиналното творчество на Агата, вместо да чета в превод. Така се насладих на типичен английски жаргон и стил, който много харесвам. Думите са подбрани така, че мисълта да тече гладно по време на четене и изобщо беше удоволствие да си представям как тези особи разменят реплики докато пият чай. Типични англичани!

 И като заговорихме за героите, то няма как да пропусна да кажа няколко думи и за любимецът ми – г-н Еркюл Поаро! Толкова много ме радва това човече! Всеки един детайл около него е вмъкнат по особено небрежен и незабележим начин, но същевременно прави характерът му пълнокръвен и приветлив. Агата така го описва, че те кара да се чувстваш все едно го познаваш от години.


“Sometimes I feel sure he is as mad as a hatter and then, just as he is at his maddest, I find there is a method in his madness.”



“You gave too much rein to your imagination. Imagination is a good servant, and a bad master. The simplest explanation is always the most likely.”


 И все пак, колкото и да се насладих на „Аферата в Стайлс“, имаше някои неща, които ме разочароваха до известна степен. Едно от тях беше, че за разлика от другите романи на Агата, които съм чела, тук уликите не бяха така ясно представени. Те не се трупаха постепенно, за да може на финала да се сглоби целият пъзел и аха! да се издаде извършителят. Тук се подхвърляха множество различни версии, на които се гледаше сериозно, вместо да бъдат само предположения. Това ми се стори объркващо, но не по онзи интригуващ начин, който криминалните романи предполагат.

 Именно заради това не дадох особено висока оценка на книгата, но малко не й достигна за пълна четворка. Засега все още смятам, че „Убийство в Ориент Експрес“ и „Десет малки негърчета“ си остават моите топ любими. Ала силно се надявам някой от бъдещите ми прочити да ги обори. Сега продължавам с „Убийство на игрището за голф“! Ако проявявате интерес към предизвикателството, по-долу ще оставя линк за повече информация и ще се радвам, ако се включите.



Благодаря ви, че отделихте от времето си! Желая ви много книжни моменти и до скоро!♥



Полезни линкове:

Книгата в Goodreads
Фейсбук страницата на The Book Pub
Моят книжен Instagram профил

За книжното предизвикателство – Агата Кристи през юли.

Книги, които също ще ви харесат:
Веселото гробище – Лора Лазар
Убийство в Ориент Експрес
Десет малки негърчета
Смърт край Нил





0 коментара:

Публикуване на коментар