, , ,

Ревю на „Убийство на игрището за голф“ от Агата Кристи – #агатапрезюли



*книжно ревю без спойлери*

Автор: Агата Кристи
Заглавие: Убийство на игрището за голф
Жанр: криминален роман
Оценка: 5/5




Вторият роман на авторката, в който главен герой е Еркюл Поаро!

Когато милионерът П. Т. Ренолд е открит мъртъв на частно голф игрище, детективът се оказва в заплетена ситуация. Сред заподозрените са голяма част от семейството на жертвата, а мотивът е огромното наследство. Историята се усложнява още повече, а самият Поаро остава изненадан, когато убиецът нанася втори удар...





 Приветствия в моя блог, читатели!
 „Изядох“ втората книга на Агата Кристи (публикувана е  през1923 г.) за отрицателно време. „Убийство на игрището на голф“ покрива всичките ми очаквания за криминален роман тип Агата – участва Еркюл Поаро; случаят е достатъчно заплетен, за да те накара да се чудиш за него дори когато не четеш; постоянното напрежение е налице, а любовната история е просто приятен бонус.

 Самата история започва особено разчупено и приятно. Развива се във Франция. Показва ни се Хейстингс, който среща една млада дама във влака, в която неусетно се влюбва. Дамата е доста разговорлива и двамата прекарват известно време в приказки, ала тя така и не му казва името си. Това е и като бонус мистерия, която читателят иска да разгадае около тази енигматична нова персона. [Хейстнигс и неговите безкрайни хлътвания...] Все пак запомнете дамата, защото ще се окаже важна в хода на историята.
 Трябва да призная, че за разлика от Поаро, Хейстингс не ми допада особено като характер и персонаж. Преди не бях сигурна дали го харесвам или не, но в тази книга взех крайното си решение. Иначе за Поаро няма какво ново да кажа, освен че ми хареса съревнованието му с Жиро и имаше някои забавни моменти.

„Мислете, приятелю – каза гласът на Поаро насърчително. – Подредете хрумванията си. Бъдете методичен. Бъдете системен. В това е тайната на успеха.“

 До един момент ми се струваше, че сюжетът много прилича на предишната книга, която четох, а именно „Аферата в Стайлс“, но колкото и еднаква рамка да следват романите на Агата Кристи, толкова и разнообразни сюжети могат да се адаптират към нея. Тук ще вмъкна, че филмът „Вади ножовете“ много, ама много напомня на история, която Агата би написала. Така че, ако си падате по такива криминални истории, ви препоръчвам този филм на всяка цена.


 Иначе самото убийство и изобщо целият случай около него ми се сториха особено интересни. Най-много ми допадна, че всичко е подплатено с достойна история от миналото, както и много бивши взаимоотношения между героите. Стори ми се все едно тази кратка книжка от 250 страници ми даде толкова материал, колкото и една книга от 500 би ми дала. Затова стигам до извода, че „Убийство на игрището за голф“ е един пълностоен криминален роман, в който не се набляга само и единствено на едното убийство.

 Не мога да не се похваля, че почти познах убиеца. Този герой, когото предполагах, се оказа само съучастник. Но бях близо! При Агата Кристи е много трудно да научкаш правилния човек или групата виновни, защото колкото и очевидни да ти се струват уликите, винаги има нещо, което пропускаш. Ето затова харесвам толкова много нейното творчество, просто е гениално.

 Определено „Убийство на игрището за голф“ ще я препоръчвам на приятели и новаци, които тепърва ще се запознават с Агата Кристи. Чете се бързо и дава удовлетворяващ финал. Ще се радвам да чуя вие какво мислите за този роман и как го оценявате спрямо останалите й книги? 



Благодаря ви, че отделихте от времето си! Желая ви много книжни моменти и до скоро!♥



Полезни линкове:

Книгата в Goodreads
Фейсбук страницата на The Book Pub
Моят книжен Instagram профил

За книжното предизвикателство – Агата Кристи през юли.

Книги, които също ще ви харесат:
Веселото гробище – Лора Лазар
Аферата в Стайлс
Убийство в Ориент Експрес
Смърт край Нил





0 коментара:

Публикуване на коментар