,

Ревю на Граф Монте Кристо, често пренебрегвана перла.
















Автор: Александър Дюма
Жанр:Роман


Нова версия на ревюто, която е много по-подробна (и препоръчителна) четете от ТУК

Едва ли щях да попадна на  "Граф Монте Кристо" ако не го изучавахме в училище и изобщо не съжалявам за това, че го прочетох целия(те са общо две части). Може би поради факта от това, че повечето от нас се запознават с творбата първо в училище, тя не се чете както ако си вземем някоя фантастика. От лично наблюдение знам, че е така. Още повече, че много малко хора биха тръгнали към щанда с класиките отколкото към съвременната литература, но признавам, че и аз го правя.
/предупреждавам, че има много спойлери/

Романът е написан от Александър Дюма по истински случай. Той е взел идеята от полицейските книжа, в които открил случай за човек, който избягал от затвора и отмъстил на хората, заради които е бил там.
Това става и в творбата, така че ако ви трябва нещо за някое съчинение или домашно можете да вземете това онова. ;)

Разказва се за Едмон Дантес, който е младо момче, живее със стария си беден баща и работи на кораб. В началото на Едмон много му върви. Той бива повишен на кораба и ще се жени за красивата Мерседес. Разбира се, няма как да няма завистници, които се оказват Фернан, който е влюбен в Мерседес, и Данглар- корабният счетоводител. Те двамата успяват да обвинят Едмон в действия против Наполеон Бонапарт и така той е арестуван по средата на сватбата си. По пътя си към затвора, който е най-добре охраняваният във Франция(а и той наистина съществува и до днес като музей), Едмон успява да си намери още един враг.
Обратно на това, когато пребивава известно време в затвора той се запознава с друг затворник- Абат Фариа. Този абат му казва къде има скрито огромно съкровище, но той самият не успява да го намери, защото почива още в затвора. Но Едмон, вече стоял 14 години в затвора, успява да се измъкне и да намери съкровището. Той вече има план как да разгроми враговете си и сменя самоличността си непрекъснато.Като създава  връзки и открива информация за неприятелите си, Едмон успява да отмъсти, и още повече, че дори открива нова любов, така завършва втората част от романа.

Моето ревю:
Романът е  много интригуващ и интересен.
Проследяването на животът на Едмон ни изпълва със желанието ние самите да отмъстим на Фернан, Данглар и на останалите му врагове. Няма как да не се запитате как човек може да измисли такъв сложен сюжет и същевременно да няма нито една дупка или неясни моменти в сюжета, защото всичко  накрая става толкова логично и достоверно. Винаги когато в книгата се случеше нещо по-извъртяно, нямаше как да не подозирам, че Монте Кристо седи зад добре изпланирания сценарии.

Защо си заслужава четенето:
1. от романът ще вникнете в живота в Париж през ранен 19-ти век и не само;
2. творбата ви кара да се чудите "защо" и "как", почти както в някоя мистерия;
3. сюжетът е много добре изграден;
4. има изненадващи моменти, които радват;
5. творбата е  надминала е времето си


и още други причини, в които вие сами ще се уверите.


0 коментара:

Публикуване на коментар