, ,

Вълнуващо пътешествие из космоса, водено от човешката храброст!



















 








Автор: Ейми Кауфман и Джей Кристоф
Заглавие: Илумине
Жанр: сай-фай, тийн, приключенски
Рейтинг: 5/5
Бележка: напълно ново изживяване при четенето на книги! 
 
Сутринта Кейди си мисли, че да скъса с Езра е било най-тежкото нещо в живота й. Следобеда планетата й е унищожена...

Годината е 2575 и две конкурентни мегакорпорации воюват за планета, която не представлява нищо повече от заледено петънце на края на Вселената. Жалко че на никого не му хрумва да предупреди хората, които живеят на нея. Кейди и Езра едва си говорят, но са принудени заедно да си проправят с бой път към совалките за евакуация.

Разказана под формата на хакнати файлове - имейли, схеми, военни досиета, медицински доклади, интервюта и още - ИЛУМИНЕ е първа част от фантастична трилогия за преобърнатите съдби, за човешкия кураж и за цената на истината. Експлозивна смес от емоция, действие и моменти, които ще ви накарат да затаите дъх.


 Ще започна с обяснение за това, защо не съм сложила обичайното ми "разказва се за" (мой съкратен преразказ на сюжета на книгата), а вместо това съм сложила направо анотацията, която по принцип слагам най-накрая. Обяснението ми е, че не бива да ви се издава нищо... НИЩО от сюжета, за да изживеете пълноценно историята и обратите й. 
 
 "Илумине" е... една нова, различна и определено страхотна книга! 
Бас държа, че досега не сте попадали на подобно нещо през читателския си живот, просто защото втора книга като Илумине - няма. (като изключим останалите книги от поредицата, за които между другото, нямам търпение да прочета!) В момента, в който пиша това ревю, са се минали има-няма двадесет минути откакто затворих книгата. И в главата ми е пълно с неща, които искам да ви споделя, но не знам откъде да започна. Ще опитам първо с най-забележимото - дизайнът.   Ако сте докосвали книгата - например в книжарницата, за да я разгледате - вероятно сте забелязали необичайния й дизайн и оформление. Не знам как авторите, дизайнерите и редакторите са имали толкова нерви и търпение да сътворят това нещо. Но знам едно - всичко си е струвало.

Мисля, че ще ви трябват малко разяснения, за да схванете книгата от самото начало, затова сега ще се опитам да я обясня възможно най-добре. Цялата книга е един вид досие, разследване, наблюдение (както искате го наричайте) на нещата, които се случват на космическите кораби "Хипатия" и "Александър". Цялата книга е изградена от доклади, записи от охранителни камери, записи от разпити, секретни изследвания и протоколи и чатове, които героите си разменят. Преживяването, когато четете книгата, е коренно различно от това при обикновена такава. Тук няма неутрален разказвач, или разказвач от първо лице. Готиното е, че ще се почувствате все едно вие самите сте на онзи кораб и четете секретни данни на някой от компютрите. Има и едно такова чувство на "Шерлок Холмс", ако мога така да се изразя. Ще се почувствате като детективи и ще ви падне шапката, когато стигнете до наистина неочакваните обрати.   

 От тази гледна точка... книгата е безмилостна, когато става дума за изненади. Когато гледах ревюто на Райс от "Четата ли двама", не виждах какво толкова е могло да се случи, че тя да се е отказала да довършила книгата. Но сега разбирам. И вие ще разберете и просто ще ви се прииска да ударите нещо, защото случващото се е тотално неприемливо. Особено към края има такива моменти, където очите ви ще препускат забързано по страниците, само и само, защото се надявате, че положението ще се оправи след някой друг параграф.

 Относно сюжетът... мога да кажа, че е сложен за разбиране на места.
 Трябва много добре да следите между кого са разговорите и чатовете, до кого са пращани имейлите и от кого, защото често се сменят героите. Иначе цялата работа е разказ в разказа, както са ни учили в училище. Започва се с имейл (играещ ролята на пролог), който пояснява какви са прикачените файлове (т.е. всичко, което следва след пролога). И тогава е единствения път, когато ще срещнете името "Илумине". Докато не стигнете до самия край. Така че трябва да сте търпеливи, за да разберете кой (или кои) стоят зад никнейма. 
 Лично на мен ми беше много интересно да следя развитието на нещата, беше все едно чета разследване и с всяка следваща страница съм все по близо до разкриването на мистерията. Но най-много се радвах на страниците с чатовете, защото в тях има известна доза хумор. 

 Героите са доста странно изградени, но пък се е получило добре.
 Няма го обичайното обясняване - косата й бе еди-каква-си, очите такива, лицето онакова. Всеки един герой е изграден чрез действия и разговори, останалото си остава за въображението на читателя. На мен този тип по принцип не ми е любимият за изграждане на герои и може би това е единственото, което бих могла да спомена като минус. Въпреки че изобщо не ми пречеше на читателския процес.

 Също така трябва да направя нещо много важно... Адмирации към авторите за изграждането на такъв образ като КАЗИМ - изкуственият интелект. Гледала съм доста филми за лоши роботи и машини. Но този тук е представен като толкова напреднал компютър, че да те хване страх. Честно, от КАЗИМ ме е страх! Може би защото не го разбирам и е прекалено непредсказуем. А като споменах филми малко по-нагоре, ще забележите, че докато четете книгата, в главата ви се оформя една доста реалистична картина на случващото се, което смятам, че е страхотно! Наистина все едно гледаш филм, което ме кара да се чудя дали няма да има и някоя екранизация в близкото бъдеще. Би било интересно да се види как ще пресъздадат всичко.

 Ала най-изпъкващото от всичко в книгата, е идеята за човешкото великолепие. Изключително ми хареса намекът, както и примерът, за това как човекът може да бъде решителен, смел и силен... всичко това, само и само за да спаси тези, които обича, а и цялото човечество. Само тази черта на книгата й спечели пет звезди от мен.

 За Илумине може да се говори много, просто защото в книгата стават толкова много неща. Повече неща, отколкото би събрала нормална книга без картинки и умът не ми побира, как авторите успяха да ми предадат всичкото това само с диалози. Ако сте любители на класически сай-фай истории с яки космически кораби и на YA фентъзи книги за силата на любовта, то не се колебайте и прочетете Илумине!


Благодаря ви за отделеното време!♥

2 коментара:

  1. Много обичам да чета книжни ревюта. А твоето е пример за едно честно, добре изградено ревю, на което искрено се насладих. Не съм чела книгата, но след отзивите ти започвам искрено да се съмнявам в преценката си, че тя няма да е по вкуса ми.

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам, че ти е харесало ревюто ми! Самото четене на Илумине е интересно начинание. Както съм споменала в ревюто си, всичко е представено от погледа на камерите в корабите или чрез извадки от тайни чатове между героите. Единствено това би могло да не се хареса на някого, защото е необичаен начин на предаване на историята. Иначе самата история е страхотна! Има си всичко нужно, за да накара читателя да се смее на репликите, да крещи от недоволство на обрата на събитията, и накрая да затвори доволно книгата. Искрено се надявам да ти хареса книгата!

    ОтговорИзтриване