Ревю на Сърца За Разбиване

Автор: Али Новак
Заглавие: Сърца за разбиване
Жанр: тийн роман
Рейтинг: 4/5
Бележка: съдбата е непредсказуемо нещо.  

 Стела среща Оливър, фронтменът на най-известната момчешка банда "Хартбрейкърс", но изобщо не го разпознава и двамата с запознават като най-обикновени хора. Но след това, когато Стела се реди на опашката и чака за автограф от момчешката група за подарък за болната си сестра, тя разбира истината. Първо се срамува да се покаже пред него, но после му е бясна задето не й е казал истината. Но по-късно същият ден, Стела и брат й Дрю си изкарват страхотно с четирите момчета, които са отседнали в същия хотел. Така започва едно приятелско тийн приключение.
 

 "Сърца за разбиване" ме впечатли изненадващо добре. Първо, когато започнах да чета и да навлизам в историята, книгата ми заприлича на обикновен тийн роман където винаги всичко свършва така, че момичето и момчето стават двойка и всичко е цветя и дъги. Тук наистина има щастлив и да си призная - очакван край, но начинът по който се стига до този край е интересното в тази книга. 

 Но нека първо да ви разкрия кое най-много ми хареса в цялата история. Най-много ми хареса миналото на всеки от характерите. Особено на четирите момчета от групата. И това, че самата авторка е започнала да пише на петнайсет наистина впечатлява, защото мога да кажа, че стилът й се вписва сред останалите тийн книги от жанра. Тя е успяла да създаде герои, които не са плоски, а имат история и мечти, и страхове и всичко нужно. Най-много харесах главната героиня - Стела, защото тя е най-изпъкващият от всички. Въпреки че нямаме особено много общи неща, тя ме грабна със страстта си към семейството си. И към изкуството. Според мен герой, който цени нещата около себе си заслужава бонус точки, нали? 
 И въпреки, че историята се разказва от името на Стела, останалите герои също са добре изградени. Също така, в историята присъства и един много важен елемент - героят шегаджия. Кой не харесва такива герои? Те винаги придават динамичност към книгата. Тук тази роля, която ние всички обичаме, заема Джей Джей - един от "Хартбрейкърс". Няма какво повече да обяснявам, просто хората около вас в метрото ще ви гледат странно на какво толкова се хилите, защото повярвайте ми има доста такива моменти.

 Но това, което най-много ме изненада, бе колко тежка тема е вмъкнала Новак, независимо от това, че накрая всичко се оправя. Сестрата на Стела е болна от рак и от там идва и силната привързаност към семейството на главната героиня, за която ви споменах по-горе. Но, за да изясня защо се отнасям така изненадано към авторката, трябва да знаете, че тя е започнала да пише на петнайсет и публикувала всичките си творби в Wattpad, където са я открили и издателите й. А честно да си призная, много малък процент от историите в този сайт са добри и стигат до масовия читател. И това за Новак наистина е успех според мен, защото, за да я открият сред милионите, които публикуват истории в сайта, то тя е имала наистина голям талант, макар и млада. (а ако не знаете - wattpad e сайт, в който всеки свободно може да публикува свои творби.) А и след като разбрах това, отначало всичко ми заприлича на фенфик на one direction, (с каквито е пълно в сайта) но ви уверявам, че колкото и да изглежда така, то тя няма нищо общо с въпросната група от по-горе.  (без да се обиждате на мнението относно фенфиците, моля)

 Обаче трябва да ви предупредя за едно нещо. След като има само едно издание на български език, то ви препоръчвам да четете оригинал на английски. Не навсякъде, но на достатъчно места превода се усещаше като нещо натъртено. И още повече, че имаше изречения, които трудно им се схващаше смисъла, освен ако не се напрегнеш. Може и да се дължи на недоглеждане при редактирането, отколкото при превода, но трябва да го имате в предвид като факт.

 Та, тук нещата са ясни: лека и приятна, дори направо плажна книга предназначена за тези, които харесват по-сладникави истории. А ако сте на тринайсет, "Сърца за разбиване"  ще ви хареса изключително много! Дори мога да кажа, че на места се забавлявах искрено и неочакваните обрати ми носеха наслада. О, и също нещо много важно! Нали знаете как в тийн романите обикновено момчето и момичето все се събират, пък после се разделят и тн. Е, тук всичко е в умереност, дори като цяло книгата  може да се определи като "умерена", т.е. най-обикновена и разпускаща история. Но не смятам, че би се харесала на някой над двайсет годишна възраст, така че го имайте предвид. 

 Книгата на английски можете да закупите от BookDepository

Благодаря ви за вниманието! Ако ревюто ви е харесало и не искате да изпускате нищо от моя блог, се абонирайте за месечния бюлетин от страничната лента. (или менюто за телефони, намиращо се до заглавието.)
 

Когато среща Оливър Пери, Стела няма представа, че той е водещият вокалист на „Хартбрейкърс“.
А Оливър не знае, че тя е единственото момиче на света, което не харесва музиката му.
След като сестра й се разболява, Стела Самюълс мисли единствено как да я разсее от мрачните й мисли. Животът й до такава степен се върти около Кара, че тя се отказва да учи в университет, за да бъде до нея. Стела би направила всичко за сестра си – дори да чака на опашка за автограф от „Хартбрейкърс“. И то цели четири часа. Е, поне среща хубаво момче с прекрасни сини очи, докато си купува кафе. Жалко, че няма да го види отново.
Само че животът й внезапно се превръща в истинска сладникава любовна песен. Защото момчето от кафенето е Оливър Пери – водещият вокалист на „Хартбрейкърс“. И макар че тя нарича музиката му боклук, Оливър й дава телефонния си номер и дори цитира реплики от любимия й филм. О, Господи, какво става с живота й?
Но как би могла Стела да бъде с Оливър – да се среща с него, да се смее с него и да лудуват с останалите от групата – когато сестра й е болна от рак и може би умира?

0 коментара:

Публикуване на коментар