Reading hacks или трикове за четене



Със сигурност сте си поставяли за цел да прочетете даден брой книги до края на годината/месеца/седмицата и тн. Обаче това включва много време отделено на четенето, а такова ние всъщност нямаме.


Затова сега ще ви споделя някои от моите техники на четене и как прочетох първата книга от "Изборът" за един ден. (може да прочетете ревюто на Изборът от линка)


Ето моите съвети как да четем по-бързо:


1. Съсредоточаване
Всеки мрази да препрочита даден абзац, защото се е разсеял или е пропуснал нещо, поради дразнещата атмосфера. Затова всеки читател трябва да си изгради начин на съсредоточаване, когато чете извън вкъщи. Например, аз най-много чета в училище, а всеки е бил там и знае колко е шумно. В началото, когато започнах да си нося книжките в училище, ми беше много трудно да се съсредоточа.
Не знам как е станало, но шумът и говорът в междучасията вече не ми пречи да се съсредоточа и да си чета на спокойствие. Препоръчвам ви да се опитате някак да изградите анти-дразнещата стена към външния свят, за да си четете на спокойствие.


2. С повече четене
Точно така! С повече четене, ще се научите да четете по-бързо. Както с всичко останало, трябва да тренирате, за да се научите. Колкото повече четем, толкова по-бързо успяваме да усвоим всички тези думи и така да напредваме бързо. Но все пак внимавайте с бързото четене! Не го правете нарочно, а се оставете да го добиете от многото четене, защото ако го мислите постоянно, ще забравите да следите историята в книгата!

3. Четете на почивки
Сигурно си мислите, че ако седнете за определени часове да четете дадена книга, ще стане по бързо. Има и такива случаи, но е по-удобно и здравословно, ако четем на почивки. Това всъщност е полезно да се прави най-много заради очите ни.  Човешкото око се уморява ако не се движи, а се взира на едно място дълго време; то трябва да се движи наблизко и далечно разстояние, нагоре и надолу, и вляво и вдясно. Знам, че докато четем очите ни се движат от едната страница на другата, но за окото става дразнещо. Например 40 минути четене и 15/20 минути почивка, е графика, който всеки очен лекар ще ви препоръча.


Така ще чувствате очите си по-свежи и ще можете да работите върху съвета от номер 2.


4. Да се възползваме от всеки удобен момент
Докато чакаме на спирката, докато се возим в кола/автобус, преди тренировки, или както вече споменах- в училище и където още се сетите, стига да не сте заети с нещо. Четете навсякъде, където можете!


Все пак, животът е кратък и защо да не оползотворим всеки празен момент с добра книга.


Това са моите съвети как да четем по-бързо.
Надявам се да са ви били от полза и ще се радвам да чуя ако имате други съвети, които да добавите. Ще очаквам да ми пишете в коментарите под поста, а също и да отговорите на анкетата в страничната лента на блога, като отбележите къде най-много четете.

4 коментара:

  1. За да четеш повече трябва да имаш доста свободно време, но покрай училище не винаги можеш да прочетеш много книги. Поставянето на цел, поне при мен ми пречи да чета повече. Вече не планирам колко книги или кои книги ще прочета, през определен месец, защото не винаги се получава, не винаги, чета това което съм планирала или колко книги искам да прочета. Моят съвет е, да четем за удоволствие, когато има желание има и начин. Когато не планирам колко да чета, прочитам повече книги.
    Много ми харесват постовете ти! Този беше изключително интересен и си дала много добри съвети. ^^

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря! ^-^
      Наистина е така, че трябва да четем за удоволствие и си много права. Аз също се стремя да не си поставям цели, защото четенето започва да прилича на задължение, отколкото на забавление или хоби ;)

      Изтриване
  2. Най-бързо чета (направо препускам по страниците) когато книгата ме завладее.

    ОтговорИзтриване