, ,

Ревю на „12 фантастични разказа с неочакван край“ от Делян Недев и Стоян Новаков.



*книжно ревю без спойлери*

Автор: Делян Недев и Стоян Новаков
Заглавие: 12 фантастични разказа с неочакван край
Жанр: разкази
Оценка: 3/5




Делян Недев и Стоян Новаков разказват истории от бъдещето, което вече се е случило …
… и когато приключите с книгата, уверете се, че и тя е приключила с Вас. После загасете осветлението.

Какво се случва, когато:
Активисти от бъдещето поискат от Марк Твен услуга;
Една от паралелните вселени реши да подчини всички останали;
Комендатът на Аушвиц облече костюма на Дядо Коледа;
Двама млади програмират изпитание за любовта си;
Баща и дъщеря преследват паразити, живеещи в сънищата;
Младо семейство най-после е получило Направление за Ваканция?




 Приветствия в моя блог, читатели!
 Книгата, която този път ще ви представя, е „12 фантастични разказа с неочакван край“ от Делян Недев и Стоян Новаков. Заглавието й говори доста красноречиво за съдържанието, което се побира в кратките 137 страници. Книжката ми дойде доста добре и даже тематично след прочита на Shadowdance #1: Киберпънк, което е списание за фантастика, футуристика, пънк и тн. Така че напоследък все съм на такава фантастична вълна. Като цяло този сборник с разкази се чете много лесно и бързо, не е ангажиращ и бих казала, че с него човек лесно може да разпусне след тежък ден.


 Темите, които се засягат в разказите, могат да се обобщят до вероятното близко бъдеще и виртуалната реалност. Без съмнение всеки разказ завършва неочаквано, някои от тях повече от други. Лично на мен най-много ми допаднаха разказите „В един идеален живот“ и „Ева“, докато с повечето от другите не мога да кажа, че се спогодихме, затова и давам 3 от 5 звезди като оценка в goodreads. В тях (разказите) нямаше толкова разчупеност в сюжета и на места ми се сториха молко мудни. Но определено виждам почва за развитие в тези разкази, особено ако се развият като по-дъблоки истории.

 Вече съм по-запозната с фантастиката и киберпънк жанра и оцених тази наклонност на историите тук. Виждаме виртуална реалност, андроиди, технологии и като цяло бъдещето, което вероятно е точно зад ъгъла и ни очаква. Бих казала, че идеите в книгата са доста често срещани и няма нещо, което да е изненада от тази гледна точка, но ми допадна начина, по който са представени. Така че, ако си падате по такива неща, ще намерите книгата за лежерно, но и доста стегнато написана, тъй като не се навлиза в дълбочина в темите, а като че ли само се плъзга по повърхността...


 Но със сигурност в последно време има напредък в българските short stories и тази част на жанровия спектър, затова се радвам, че имах възможността и удоволствието да прочета книгата. А авторите със сигурност имат още какво да ни покажат! 

 12 фантастични разказа с неочакван край“ е книжка, която може да прочетете за един ден и на един дъх. Препоръчвам ви я, ако харесвате лесните за четене истории и ви е любопитно да прочетете нещо от родни писатели. Не очаквайте нещо главозамайващо, но съм сигурна, че ще се насладите на разказите, защото всеки ще намери нещо за себе си сред тях.

Благодаря сърдечно на авторите за предоставената книга и на вас, читатели, за вниманието! До скоро!♥





Полезни линкове:

Книгата в Goodreads
Фейсбук страницата на The Book Pub
Моят книжен Instagram профил


Книги, които също ще ви харесат:
Брилянтните – Маркъс Сейки
Инкарсерон – Катрин Фишър
Трансформации – Благой Иванов



0 коментара:

Публикуване на коментар