,

Ревю на "Пърси Джаксън", книга която ни показва гръцката митология в друга светлина


Автор: Рик Риърдън
Жанр: Фентъзи, young adult
Определено серията "Пърси Джаксън и боговете на Олимп" ще промени начина, по които гледате на гръцката митология. Още от първата книга Рик Риърдън ни грабва с нещо ново в литературата. Той се справя отлично с развиването на героите, сюжета, митологичните същества и характерите на самите богове.
Реших да прочета книгата след като прочетох няколко нейни ревюта, в последствие прочетох цялата поредица.
В книгата се разказва за едно дванадесетгодишно момче, което се оказва полубог, и той е син на не кой да е, а на самия Посейдон. Момчето се казва Пърси Джаксън и откакто разбира, че най-добрият му приятел е сатир, учителя му по латински е кентавър, а той самият е полубог, виждането му за света се променя. Скоро Пърси трябва да спаси майка си от хватката на Хадес, богът на подземния свят, но това му коства много усилия, защото всички си мислят, че точно той е откраднал мълнията на Зевс и го преследват.
Ревюто:
Както винаги, към книгата има филм с всичко възможно, но не и историята от книгата. Във филма всичко е разбъркано и променено, затова ако сте гледали само филма и не ви е харесал, ви препоръчвам да прочетете книгата. Тогава вече ще видите за какво става въпрос.
Книгата ни грабва още с първите си изречения и ни държи до края.
"Виж сега, не съм искал да бъда син на бог.
Ако си взел тази книга, защото подозираш, че и ти си като мен, по-добре я захвърли веднага. Повярвай в лъжите, които мама и татко са ти наговорили за раждането ти, и се опитай да живееш нормално."
Обикновено в много фантастични книги докато все още навлизаме във фантастичния им свят, усещаме как всичките тези обяснения ни се струват скучни и четенето не върви с ентусиазъм. Е, в тази книга не е така. Както и в "Хари Потър", тук всичките обяснения ни се струват много интересни, магични и примамливи.
Затова ще кажа, че книгата веднага ми допадна.
Героите в книгата са много, но се помнят лесно и няма да се обърквате и често да се питате "този кой беше?".
Всеки един бог от гръцката митология е представен по свой си собствен начин. Едни са надути и себелюбиви, докато други са мили и щедри.
Точно тези различни характери правят книгата интересна.
Например, изненадващо е, че най-злият и най-подъл на се оказва Хадес, а един бог от дванайсетте най-големи, който са си заслужили място на Олимп.
"Пърси Джаксън и похитителят на мълнии" е една изключителна и оригинална творба, която ще ви покаже, че не всичко е сигурно. Книгата има неочаквани обрати и задоволителни изненади. в книгата няма любовна драма, ако това очаквате да се случи, но има такава в по-следващите книги. Също и това, че тази връзка, която се заражда, във всеки случай е много интригуваща и вълнуваща, но ще трябва да почетете доста, за да достигнете до желаната част. ;)
И за накрая един цитат, който ще обобщи всичките книги от поредицата:

"Хрумна ми една идея - глупава, ама идея."

Книгата можете да поръчате на английски от  BookDepository.
Също може да харесате страницата ми във Фейсбук от бутона в горната част на блога ми, или може да се абонирате за имейл известяване от бутона "абониране".

0 коментара:

Публикуване на коментар