,

Ревю на Хари Потър- книга 3 и 4








Автор: Джоан Роулинг
Жанр: Фентъзи

"Затворникът от Азкабан" и "Огненият бокал"


Вече съм говорила за Хари Потър и знаете, че е една от любимите ми поредици.

(може да видите другите ревюта - книга 1   книга 2)

Понеже няма как да напиша достатъчно като ревю за едната книга без да използвам много спойлери, реших да ви представя останалата част от поредицата  по двойки. Сега е ред на третата и четвъртата книга.

Накратко се разказва, както винаги досега, за поредната година на Хари в училището за магии- Хогуортс. В третата книга се оказва, че всичко, което хари е знаел за предателя на родителите му, заради който те са били убити от Волдемор, е било напълно погрешно. Така Хари открива нов и верен приятел и вече има възможността да се отърве от Дърсли, но щастливата мисъл бързо го напуска.
В четвъртата книга е времето, когато за първи път се срещаме с могъщият Лорд Волдемор в истинското му тяло. След като Хари попада в състезание, на което всички други си умират да участват, много въпросителни отиват към него, но всички знаем, че Хари винаги се измъква. ;)



Няма как да не спомена, отново, че Хари Потър е задължително четиво за малки и големи. В книгите има не само хубави и забавни случки но също и много мъдри цитати, няколко от които, можете да прочетете тук:

Тези цитати са главно от "Огненият Бокал", защото третата книга беше повече за развитие на действието.

След като прочетете по-голямата част от поредицата, ще започнете да усещате всичките книги като една цяла и дълга история, която има малко по-дълъг пролог, развитието е от третата част и кулминацията е от четвъртата.
Така бих определила поредицата.

Та, в третата книга, след като вече сме наясно, че Волдемор е някъде отвън и се спотайва след случката при стаята на тайните, отново разбираме, че той крои нещо голямо.
Това "голямо нещо" ни посреща първо в четвъртата книга.

Споменавала съм, че "Стаята на тайните" ми е най-любимата от поредицата, затова за четвъртата ще запазя мястото на втората ми любима.

В нея много се развива образът на Волдемор и ако досега сте искали най-накрая да стане нещо повече с него, това е книгата, от която да го очаквате. Вече напълно могъщ магьосник, той ни показва на какво е способен. Определено има една част в която ще се налага да прочетете една реплика няколко пъти, докато осмислите, че Роулинг всъщност  [спойлер] уби Седрик Дигъри толкова лесно и просто.


Няма как да не се надявате за нови срещи с новия приятел на Xари от "Затворникът от Азкабан" и със сигурност ще сте много развълнувани през цялата четвърта книга.

Моята оценка и за двете е 5/5
Може да харесате страницата ми във фейсбук, за да разбирате за новите ми постове по-лесно,
 
а книгите можете да поръчате от BookDepository- "The Prisoner of Azkaban"      "The Goblet of Fire"

0 коментара:

Публикуване на коментар