,

Ревю на серията Изборът от Кийра Кас

Автор: Кийра Кас
Жанр: Фентъзи роман

/ревю със спойлери/

Поредицата се състои от пет книги: 

1.Изборът
2.Елитът
3.Единствената
4.Наследницата
5.Короната

Всяка една книга е около 300 страници. Първата книга я прочетох точно за един ден.
Въпреки че не са от най-вдъхновяващите, се четат много леко и приятно. Книгите са добри и няма как да не ги препоръчам на човек, който няма много свободно време за четене, защото както вече казах, те са леки и не натоварват читателя.

Разказва се за страната Илеа, създадена след голяма война в Америка, и за царското семейство в страната. Всички живеещи в тази страна са разпределени в касти от първа до осма и след като краля и царицата си имат син (Максън) и той навършва осемнадесет, те решават да организират  събитие, което е често срещано след създаването на новата държава, и това е "Изборът".
"Изборът" представлява нещо като състезание между 35 момичета, борещи се за сърцето на принца и разбира се за мястото на нова кралица. Америка, седемнадесетгодишно момиче, попада в това състезание по волята на нейния приятел Аспен, защото той смята, че това е шанс за нея да се отдели от мизерията и ограничението на кастите.(тя е в пета каста, а Аспен е в шеста)
След като тя пристига в двореца и след известно време прекарано с принца, тя започва да го чувства по-близък от обикновено. Така след време разглеждаме и "Изборът" на дъщеря им, за която са отделени последните две книги от поредицата.

Ревюто:
Още от самото начало не ви се иска да оставите книгата. Уверявам ви, че ще я прочетете на един дъх.
Първо, когато се запознаваме с обстановката, виждаме една разделена на прослойки държава със строг крал и добра кралица. Няма как да не усетим състрадание към многодетното семейство на Америка (героинята, не държавата), защото всеки един от тях има мечти, които не могат да се сбъднат. Дори самата Америка иска да заживее заедно с Аспен и да са щастливи заедно, но се страхува от това, че той е по ниска каста и родителите й не биха го одобрили.


Затова, когато вече е в замъка много се радва за това, че и родителите й получават пари от участието й в "Избора" и ще могат да се издържат, защото Америка главно им помага в това. Обаче нещата стават напечени и тя трябва да действа внимателно, особено когато Аспен се появява като страж в замъка и трябва да се срещат тайно. Обаче скоро започва да изпитва чувства и към принц Максън.


Тогава Америка е разделена между двама човека, които обича, но не знае какво да стори и трябва да побърза с избора си, защото усеща, че принцът има чувства и към друга претендентка. Тук авторката така ни предоставя този момент, че дори и читателят не знае кой от двамата, Аспен или принц Максън, да избере.
В края на историята читателите сме покъртени от смъртта на неочаквани герои, въпреки че не са били толкова близко представени до нас, ние усещаме тъгата в самата обстановка, и това ни е достатъчно.

В последните две части, историята се повтаря, но този път 35 момчета заемат мястото на претендентите за принцеса Идлин- дъщерята на Максън и Америка. Разглеждаме една история за това как любовта идва от неочаквани извори и как Идлин трябва да се справи с трудността да се отдаде на любимия и да  управлява цяла държава, едновременно.

Благодаря на авторката за хубавите спомени и изживявания от тази поредица и вече знам какво представлява когато някой каже, че дадена книга е била като топла прегръдка.


Очаквам вашето изживяване от книгата като коментар! Ако това ревю ви е харесало, може да го споделите с приятели.
На английски можете да вземете книгата от BookDepository

0 коментара:

Публикуване на коментар