,

Ревю: Петата Вълна- книга първа

Автор: Рик Янси
Жанр: Фентъзи, Sci-Fi"Петата вълна" е поредица от три книги. В тях се разказва за извънземна цивилизация, която напада човечеството и иска да го унищожи. Тази история ни показва твърдостта и упоритостта на хората и на какво е способен един човек, за да спаси любимите си хора.
Тук извънземните са изобразени като организми, които обладават човешкото тяло, запазвайки всичките му спомени, и така те придобиват човешки облик.
Всяко едно бедствие създадено от извънземните си има име. Общо са пет вълни, които включват земетресение, наводнение, чума и четвъртата вълна са извънземни наречени "заглушители", но петата вълна много ме изненада с обрата си.
Не очаквах тази книга да ми хареса толкова, защото първо гледах филма и вече знаех какво предстои, но се оказа напълно погрешно и имаше много неща, които липсват във филма.

Ревюто:
В началото книгата си е съвсем добре, всичко си се развива както във всяка една книга, но вече от средата нататък те държи под напрежение до самия край
В книгата има няколко засегнати теми като: изборът, контрастът и трудностите, които всеки трябва да премине.


Темата за изборът се състои в това, че главната героиня (Каси) трябва да избира между спасяването на братчето си, спасяването на света или спасяването на самата нея. Хубавото е, че тя успява да направи всичките тези неща, разбира се, с малко помощ.


Контрастът е в образът на извънземните и се разпределя на две- единият е в злият и хитър Вош, а другият е в привлекателният и бунтовнически Ивън. Те и двамата са извънземни и няма как да не забележим тези разлики, защото Ивън ни напомня за надеждата, а Вош за точно обратното на нея.


В цялата книга сме свидетели на всичките трудности, които всеки от героите преминава. Всеки един от героите трябва да осъзнае, че сега единственото важно е самият човек,  а не материални и подобните на тях неща. Те всички са загубили семействата си и сега трябва да се обединят, за да спасят малкото останало човечество.
Докато заглушителите (извънземни, които убиват оцелелите хора след бедствията) вършат работата си, военните сили прибират децата до шестнадесетгодишна възраст и ги обучават да се бият, за да победят извънземните, но Бен (друг главен герой, който се озовава във военната база) се досеща, че нещата не са както трябва. И се оказва, че тези, които уж им помагат, изобщо не им помагат.


Разговорите и самият сюжет в книгата са написани реалистично и доставят удоволствие да се четат. В голяма част от книгата четем разсъжденията на героите, защото се разказва от гледната точка на различните герои и разбираме тяхната гледна точка. На моменти има и препокриване, но то не е дразнещо.

Накрая ще обобщя с това, че книгата е хубава и интересна. Ако сте фен само на Sci-Fi или пък само на Фентъзи изобщо няма да усетите, че двата жанра се преплитат. С нетърпение очаквам да направят и следващия филм, въпреки че едва ли ще бъде добър като книгата.


Скоро ще напиша и ревю за следващите две части и се надявам да следите блога ми, за да прочетете и техните ревюта.

Книгата можете да си вземете на английски от BookDepository

0 коментара:

Публикуване на коментар