,

Ревю: Петата Вълна- книга първа



Автор: Рик Янси
Заглавие: Петата вълна
Жанр: сай-фай, фентъзи
Оценка: 5/5

"Петата вълна" е поредица от три книги. В тях се разказва за извънземна цивилизация, която напада човечеството и иска да го унищожи. Главната героиня Каси е заставена да спаси малкото си братче от един лагер, където се събират всички деца. По пътя към лагера тя попада в множество опасни ситуации. Тази история ни показва твърдостта и упоритостта на хората и на какво е способен един човек, за да спаси любимите си хора. 
 
Тук извънземните са изобразени като организми, които обладават човешкото тяло, запазвайки всичките му спомени, но понеже са извънземни, обладаното тяло придобива и специални сили. Всяко едно бедствие, създадено от извънземните си има име (т.е. "вълни"). Общо са пет вълни, които включват земетресение, наводнение, чума и четвъртата вълна са извънземни наречени "заглушители", но петата вълна много ме изненада с обрата си.
Не очаквах тази книга да ми хареса толкова, защото първо гледах филма и вече знаех какво предстои, но се оказа напълно погрешно и имаше много неща, които липсват във филма. (разбира се, защо ли изобщо споря за това...)

Книгата започва добре, но не забелязах да има нещо необичайно в началото, което да ме впечатли особено. Бих казала, че вече от средата нататък започва да те държи под напрежение, именно когато вече всичко достига своята кулминация и така до самия край. Допреди "Петата вълна" не се бях докосвала до творчеството на Рик Янси и ми допадна начина му на представяне на самата история. Разказва се не само от една гледна точка, а от няколко - на Каси, на Бен, на братчето и на други, дори не толкова главни герои...

 Обикнах идеята за това, че всеки може да бъде различен. Пример за това ми даде Ивън - привлекателният обладан от извънземно човек, и Вош - злият герой в случая. Честно да си призная, по време на филма образът на Ивън не ми допадна особено, но сега, когато се запознах с него чрез думи и мисли, ми се стори един доста силен герой, на когото е предопределена важна задача.

В цялата книга сме свидетели на всичките трудности, през които всеки от героите преминава. Всеки един от героите трябва да осъзнае, че сега единственото важно нещо е самият човек,  а не материалните и подобните на тях неща. Те всички са загубили семействата си и сега трябва да се обединят, за да спасят малкото останало човечество.
Докато заглушителите (извънземни, които убиват малкото оцелели хора) вършат работата си, военните сили прибират децата до шестнадесетгодишна възраст и ги обучават да се бият, за да победят извънземните, но Бен (друг главен герой, който се озовава във военната база) се досеща, че нещата не са както трябва. И се оказва, че тези, които уж им помагат, всъщност са враговете. Обратите на "Петата вълна" са майсторски написани.

Разговорите и самият сюжет в книгата са написани реалистично и доставят удоволствие да се четат. В голяма част от книгата четем разсъжденията на героите, защото често се озовават сами със себе си, но за първи път дългите описания не ми бяха дразнещи.    
Накрая ще обобщя с това, че книгата е хубава и интересна. Ако сте фен само на Sci-Fi или пък само на Фентъзи изобщо няма да усетите, че двата жанра се преплитат. С нетърпение очаквам да направят и следващия филм, въпреки че едва ли ще бъде добър както книгата.


Скоро ще напиша и ревю за следващите две части и се надявам да следите блога ми, за да ги прочетете. ♥ Благодаря за вниманието!


0 коментара:

Публикуване на коментар