,

Ревю на Хари Потър и стаята на Тайните- книга 2



Автор: Джоан Роулинг
Жанр: Фентъзи


Историята Хари Потър продължава във втората част от серията- "Стаята на тайните".
Както във всяка една от първите пет книги за Хари и тази започва в къщата на Дърсли. Отново ще разгледаме още една вълнуваща година в Хогуортс и ще се насладим на магичния свят извън пределите на мъгълите.(мъгъл е човек без магични способности ;)

Във втората част се разказва, разбира се, за втората година, в която Хари Потър учи в Хогуортс. Обаче книгата става интересна още преди той да замине за магичния влак. Докато момчето е все още в къщата на чичо си и леля си, домашно духче, което се казва Доби, успява почти го откаже от приятелите му, защото е криел всички техни писма към Хари.

(между другото, не знам защо е "домашен дух", като на английски е "house elf")

Също Доби иска да предупреди Хари да не ходи в Хогуортс, защото там той може да загине, но въпреки това той отива и то с летящата кола на господин Уизли.
Но в училището наистина се спотайва голяма опасност и не само Хари не е в безопасност.
В книгата се срещаме с нови учители, същества, загадки и с малко вълнуваща история как е било създадено училището за магии.  Няма как да не забележим и вече опитността и замахът, с които Джоан пише. С всяка следваща страница историята става все по-вълнуваща и мистериозна.
Бих могла да кажа, че това е най-любимата ми книга от поредицата точно заради своята мистериозност и начина, по който те кара да се чудиш и да отгатваш.

Веднага след първите няколко глави и малко игра на Куидич, става въпрос и за стаята на тайните. Това са тайни помещения от училището, създадени от основателя на Слитерин- Салазар Слитерин. Той мразел магьосниците родени в семейство на мъгъли и създал чудовището, което да убива такива, и го затворил в стаята.

" - Не - каза Рон - да чуваш гласове, които никой друг не чува, не е добър знак дори и в магьосническия свят."

След време, с вече няколко жертви на чудовището, всички са уверени, че стаята е отново отворена. Тук дори читателя не знае към кого да обърне подозренията си. Заподозрените минават през всички- Хари, Драко, Снейп и много други.

" Филч бродеше със зачервени очи из коридорите и се нахвърляше върху нищо неподозиращите ученици, като се опитваше да им наложи наказание за провинения от рода на ,,диша шумно'' или ,,изглежда щастлив''."

[СПОЙЛЕР] Но за щастие Хърмаяни успява да ни вдъхне надежда. Точно преди да бъде атакувана от чудовището, тя разбира какво е то. Според мен Хърмаяни ще стане велика магьосничка. Ако аз бях дори на километър от нея, бих избягала. Тя е много умна и досетлива, дори успява да убеди Министерството на магията да и даде опасен артефакт, който може да промени настоящето или да го унищожи. Но за нея ще говоря още в бъдещите ми ревюта.
Но встрани от това, няма как да не се позабавляваме с вече познатите ни спорове между Хари и Драко.

Отново Драко успява да открие начин да попречи на Хари да се наслаждава на своето любимо занимание- летенето на метла. Ако ви кажа още ще бъде спойлер, затова ще ви кажа, че целият отбор на Слитерин се сдобива с новата нимбус 2001- най-бързата метла на света.
"Стаята на тайните"  е една история, която заслужава, както и предишната книга- 5/5.
С няколко думи тя е мистериозна, вълнуваща и зарибяваща.

Вече съм казвала, че Хари Потър е задължително четиво за всеки фен на фентъзито и магията, затова само ще подсилвам казаното с всяко следващо ревю.

Книгата може да поръчате на английски сега с отстъпка от BookDepository.

0 коментара:

Публикуване на коментар