, , , ,

Агата Кристи през юли 2021 – юлско книжно предизвикателство

 

Приветствия в моя блог, читатели!

    Дойде времето да второто издание на миналогодишното ми книжно предизвикателство „Агата Кристи през юли“ или познато в хаштаговете като #агатапрезюли. Спомням си как, още когато миналото приключи, нямах търпение да дойде следващото. Вече съм готова със списъка с книги, които смятам да прочета и съм в стартова позиция!

    Ако тепърва ще се запознавате със случващото се, то следващите редове са за вас, а пък, ако сте вече ветерани, може да прескочите към последните абзаци.


Какво е #агатапрезюли?

    Това е книжно предизвикателство, което продължава цял месец (юли). Можете да се включите като прочетете една книга на Агата Кристи, а можете и да направите така, че да четете само нейни книги през целия месец. Няма правила относно последователността или бройката, единственото правило е, че се четат книги от кралицата на криминалните романи.


Къде се провежда предизвикателството?

    Можете да се изявите в социалните мрежи, като слагате хаштаг #агатапрезюли на постовете си както в Инстаграм, така и във Фейсбук. Също така може да се включите в групата на събитието, където ще можете и да споделяте интересни материали, които сте открили. [за всичко ще има линкове в края на статията]


    Тук ще вмъкна част от книгите, които прочетох за миналото предизвикателство, както и останалите, за които съм писала ревюта в този блог:


Десет малки негърчета“ – това бе първата книга на Агата, която прочетох. Смятам, че се оказа хубаво запознанство с творчеството на Агата, а това, че се оказа standalone роман е хубава случайност. Сюжетът те кара да се съмняваш във всекиго, а накрая отговорът [както при всяка друга нейна книга] ти идва от никъде, както се казва.

Убийство в Ориент експрес“ – все още си остава любимата ми нейна книга и си търся някоя, която да я обори. Миналото лято не успях да намеря достоен противник, затова се надявам през тази да попадна на също толкова добър роман. Това е книга, в която на всяка страница се случва нещо. А финалът... ще ви остави без думи. О, и не препоръчвам филма. :)

Смърт край Нил“ – определено поднася една особена египетска атмосфера, но не ме впечатли толкова, колкото ми се искаше. Отне доста време, за да се развие сюжета и няма особено много динамика. Не е лоша, особено за през лятото [защото е такава тематиката, нали...], но преди нея ви препоръчвам други заглавия. По сюжет прилича на „Убийство в Ориент Експрес“, защото хората са затворени на едно място [в случая в корабче] и всичко се случва на него.

Аферата в Стайлс“ – това е дебютният роман на Агата Кристи, с който ясно се вижда и основната рамка на всеки следващ неин шедьовър. Запознаваме се и с едни от основните персонажи в нейните книги – г-н Хейстингс и обичният ми Еркюл Поаро! Уви, не се впечатлих толкова много от „Аферата в Стайлс“, колкото очаквах. Личи си, че Агата се е развивала постепенно в творчеството си, но това го разбирам вече след няколко нейни прочита. Оценката ми за тази книга е 3,5 звезди.

Убийство на игрището за голф“ – ето тази книга вече е пълно удоволствие за четене! Вторият роман на писателката си има всичко нужно, че и даже любовна история. Бих казала, че сюжета е приятно разчупен, но и с достатъчно количество съспенс. А ако харесвате филма „Вади ножовете“, то това е книгата за вас, защото много напомня на него. Да, това е книга, която бих препрочела и с лекота я оцених с пълен брой звезди, че даже и повече бих й дала, стига да можех. 


    От скорошния базар на книгата успях да си намеря някои нови заглавия, с които да допълня [изключително] скромната си колекция от криминални романи. Този път няма да споделям предварително какво смятам да чета, но пък в букстаграма си ще ви споделям възможно най-често за напредъка си. Единствено ще се опитам отново да вървя по хронологичен ред на издаване на романите. Ще се радвам да споделите дали вие сте си набелязали някои определени заглавия за предизвикателството. ♥ 

Очаквам отзивите ви и ви благодаря, че отделихте от времето си! До скоро!♥


Линкове:

Групата на събитието във Фейсбук

Моят букстаграм – @anniebookstories

Фейсбук страницата на блога

Хронологичен списък с романите на Агата Кристи [по години на издаване]



0 коментара:

Публикуване на коментар