Съвети за четене

Здравейте!
От доста време вече събирам материали за този пост и реших най-накрая да ви го споделя. Както сте забелязали от заглавието, тук ще има съвети за четене или по-точно - как да извлечем максимума от любимото си хоби. Съветите, които ще прочетете след малко, са част от начина, по който аз чета.
Сега, за да изясним - понеже на този свят вече рядко ще откриеш нещо, което е ново, така и тези съвети може да се повтарят някъде. Възможно е да съм видяла нещо някъде и после неусетно да съм гo направила и аз, като след известно време му лепна етикета, че си е едно от "моите си неща" когато чета. Така че ви моля да не се сърдите, ако това сте го видели и някъде другаде.

И сега, аз предлагам да минаваме направо към съветите...

1) Лепящи листчета на задната корица.
Всички ние обичаме цитатите и готините реплики. Затова и повечето си ги отбелязваме на точната страница, било то с листче, молив (което аз не одобрявам), прегъване на крайчето на листа (което пък е чудовищно) или с най-обикновени лепящи листчета. Лично аз използвам последния вариант.
И понеже не ми беше удобно да вадя трупчето с лепящите листчета докато чакам автобуса, например, реших да ги сложа на по-удобно място. И тогава взех няколко от купчинката и ги залепих върху задната корица. (отвътре откъм страниците) Така, на мен лично ми е много по-лесно да отбележа дадена реплика на момента, вместо да се ровя някъде за листчета, молив и тн. Само отгръщам отзад и после лепя.

2) DIY калъфче за електронен четец.
Смятам, че вече голяма част от четящите си имат електронна книга. Затова реших и тук да ви споделя своето "откритие". Та, аз тъй като съм винаги с моята електронна книга, ми се искаше да й намеря някакво калъфче, което да я предпазва. Затова ми дойде една невероятна  идея - да си направя сама кейс с желания дизайн.
Единственото, което ще ви трябва, за да направите това е една тетрадка с твърди корици за 3лв от Джъмбо и малко канцеларски материали. (ластик за дрехи, ножица, лепило, малко плат по желание)
Ето какво да направите: (повярвайте, много е лесно. Аз самата го правя вече 3 пъти)
- махате листата от тетрадката/тефтера
- взимате ластика и го изрязвате и мерите, така че да може всяко от крайчетата на е-книгата ви да е обхванато.
- лепите ластиците за корицата и върху тях слагате парчето плат (което е изрязано така, че да не пречи на ластиците)
- изчакайте лепилото да изсъхне (аз използвах ц200) и сте готови за подвизи в Нарния!

3) Пишете си кратки резюмета.
Това нещо ще бъде много от полза за учениците, повярвайте ми!
Аз правя така: докато чета някоя книга и стигна, например към средата, си записвам какво става в нея на едно листче. После когато я завърша отново записвам останалата част от сюжета. Разбира се, записвам всичко съвсем сбито и дори с кратки изречения, които всъщност единствено аз бих си разбрала. Така вместо да препрочитате някоя книга след време, защото не си спомняте за какво се разказва, можете да си припомните лесно от резюмето, което сте направили. Аз вече имам доста събрани резюмета в една кутийка, която украсих с брокат и стикери. Но, разбира се, Хари Потър не влиза в този съвет, защото него винаги можете да го препрочетете само за удоволствие. ;)


4) Не купувайте книгоразделители!
Може да ви звучи налудничаво, но в Америка например, са луднали. Всеки си купува книгоразделители, които често стигат до 10 долара. (та това си е цяла книга от BookDepository!)  Аз винаги си правя мои си книгоразделители.  Просто ми доставя удоволствие да седна с картон, моливи и ножица и да сътворя нещо, което е по моя идея. Така моите книгоразделители винаги си ги харесвам и дори си имам тематични такива за отделните книги. Та, моят съвет е - правете си свои.
Разбира се, има и хора, които предпочитат да си купят някой дизайнерски книгоразделител, но това си е лично моето мнение.
А ето и още една идея!  - направете си екологични книгоразделители от мъниста. Просто нанижете на корда мъниста от 2мм и сте готови. Издържливи са и няма да са ви нужни повече хартиени  книгоразделители.


5) Книги втора ръка
Не знам защо, но в България има много малко магазини за такива книги,  и ако искаш употребявани книги, ще трябва да се ровиш в някой онлайн продавалник. Аз много завиждам на другите страни (особено на Американците) за това, че имат онези уютно изглеждащи магазинчета за използвани книги.  Но, наистина - какво им е на употребяваните книги?
Аз вече имам няколко книги втора употреба, които всъщност са си като нови. Само където спестих пари, за да си купя още такива.



6) Вие сте на ход!
Сега е ваш ред да ми дадете някои съвети, които знаете, че работят.  Ако този пост ви е харесал, можете да видите и предишен пост пак на същата тема.  (Към статията)
И също, защо да не се абонирате за седмичния бюлетин и да не пропускате новите статии? Направете го от тук:


2 коментара:

  1. Направете картон в библиотека
    Все по-малко хора използват библиотеките. А те са невероятна съкровищница на малко познати книги! Пък и не струва много, в сравнение с това да се купува всяка книга.

    Между другото това с листчетата е луда работа. В хубавия смисъл на думата. Красиво е и някак пренатрупано, но пък и лесен начин да откриеш любимото място. А след години да се чудиш... защо е било такова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за коментара! Много си права за библиотеките. Подкрепям те напълно. А също и, че ако вземеш някоя книга от библиотеката и не я харесаш, после няма да съжаляваш, че си дал толкова пари за нея.
      ПС: аз лично обожавам лепящите листчета. Главно си отбелязвам цитати с тях ^-^

      Изтриване