,

Каравал- най-цветната книга

 
Автор: Стефани Гарбър
Жанр: фентъзи, мистерия


"Каквото и да си чувала за Каравала, то дори не се доближава дo реалността. Не става дума за обикновена игра или представление, не. То е магия, единственото вълшебство, което ще откриеш на този свят."

Избрах "Каравал" да е следващата ми книга, която да прочета, защото страшно много ми хареса корицата. А и вече бях прочела няколко добри рецензии, от което само ми се засили желанието да я прочета. Оказа се, че това е една книга с хубава корица и с още много по-хубава история. Благодаря на издателство Бард за невероятната книга!

Накратко, сюжета ни показва колко стриктен е живота на двете сестри- Скарлет и Донатела и как всяка една тяхна стъпка в страни, бива наказана. Каравалът се оказва единственият изход на момичетата да се освободят от лошия им баща. Обаче се оказва, че Каравалът става много повече от обикновена игра.


Историята обхваща само една седмица като време от живота на Скарлет и Тела, като пет дни са отдадени изцяло на Каравала.
Книгата обхваща теми като любовта, била тя между сестри и семейство, или между двама влюбени; жертвоготовността за близките ти; доверието и... магията. Всички тези теми се преплитат в "нишки на лъжи и истини", които трудно биха се разпознали, защото нишките изглеждат като еднакви. А магията е нищо, което сте срещали досега. Изненадах се колко добре се е получила тя, защото в началото нямаше особено добри обещания, но грешах.


Най-голямо впечатление от героите ми направи Тела, сестрата на Скарлет. В началото се запознаваме с нея като с една бунтовничка купонджийка, която е веднага готова да скочи, без изобщо да мисли. Но накрая всъщност се оказва, че тя е била най-пресметливата от всички. Много ми допадна и как всичко беше станало по плана й накрая, също как беше толкова сигурна в обичта на сестра си, че да заложи със собствения си живот на нея.

Написах в жанровата характеристика, че книгата е и мистерия, освен фентъзи. Докато четем възникват множество въпроси като: кой е Легендата? Дали това е истинският Джулиан? Това част от играта ли е?   С всеки изминал ден от Каравала, вече се чудех дали да вярвам на всичко казано от героите и слагах под съмнение всяко едно нещо. Авторката се е справила много добре с изграждането на една ролева игра с много изненади. Но това все пак е Каравала и всичко е част от играта ;)

Нещото, което ми липсваше, като чели, беше непълната портретна характеристика на героите. Твърде оскъдно бяха представени повечето герои и има много малко дадени детайли за тях, на които да стъпим. Единствено Джулиан беше повече описан, но за останалите трябваше да използвам въображението си. Но пък за сметка на това, чувствата на всички са изписани в най-цветния вариант, който някога съм срещала:

"Червена жега обгаряше бузите на Скарлет, много по-ярка от обичайното й прасковено смущение."

В заключение ще кажа, че съм много доволна, че ми хареса историята и това определено е най-цветната книга, която някога съм чела. Буквално всичко си има цвят! В края на годината смятам да направя класация с най-добрите книги от 2017 и със сигурност тази ще е в челната тройка. С лекота отдавам 5/5 звезди на "Каравал".

------------------------------------------------
Издателство: Бард
Страници: 335
Анотация:


Скарлет и Тела никога не са напускали своя мъничък остров и отдавна копнеят за чудесата на Каравала, ежегодното едноседмично представление, където на публиката е позволено да участва в шоуто наравно с артистите.
Каравалът е магия. Мистерия. Приключение.


Когато дълго чаканите покани най-после пристигат, изглежда, че мечтите на двете сестри най- сетне са се сбъднали. Ала едва стъпили на брега на вълшебния остров, Тела изчезва, отвлечена от Легендата, мистериозния собственик на Каравала.
Скарлет е чувала, че всичко, което се случва на Каравала, е постановка, ала въпреки това бързо попада в опасните мрежи на любов, магия и разочарования.
Така или иначе, трябва непременно да открие сестра си, преди играта да стигне до своя край и Тела да изчезне завинаги...

0 коментара:

Публикуване на коментар