Ревю на Хари Потър- книга 6

Автор: Джоан Роулинг
Жанр: фентъзи

Името на шестата книга е "Хари Потър и Нечистокръвният принц". В нея Хари е на шестнадесет и учи за шеста година в Хогуортс. Отначало книгата не даваше големи признаци за нещо вълнуващо, но тя съдържа един от най-важните моменти в историята на магичния свят, а също и за живота на Хари. Той губи още един много важен за него човек.

Ето за какво се разказва, накратко:
В началото историята започва с това как всеки ученик, преминал успешно изпитите си, избира за каква професия ще учи. И както всяка година, тук отново има промяна в учителския колектив, но този път не новият учител напуска, а един до болка познат ни герои, което като чели ни подготвя за това, че нищо няма да е както преди.  А пък Хари и Дъмбълдор започват усилено да се ровят в миналото на Волдемор, което накрая им коства много.

В началото до към последните 150 страници книгата беше малко скучна. Имах чувството, че книгата върви на забавен кадър и после изведнъж се забързва. Сякаш Роулинг е искала да ни представи всичко много подробно, но накрая й е омръзнало и си е казала, че трябва вече да го завършва, затова накрая всичко се случва неочаквано и бързо.
Обаче имаше и някои просветвания между тези първи и бавни страници, като мачът по Куидич и партито след него, защото тогава се случва много важен момент за Хари. Също така, моментите, в които Хари и Дъмбълдор бяха заедно, за да разследват миналото на Волдемор, са едни от по-интересните части, защото навлизаме в историята и събитията преди Хари да се роди.
Относно миналото на Волдемор, Роулинг ни разказва най-подробно времето, когато Том Ридъл е бил в училище, а дори и малко за времето след това чрез спомените на хора, които са били около Ридъл. Наистина успява да ни представи Том като необикновено и с голям потенциал момче. Още повече, че научаваме за нещо ново в магическия свят, а именно за Хоркруксите. Не бих искала да ви развалям удоволствието да разкриете тайната около тях, затова ще ви оставя само с тази информация.

Освен тези неща, в главата на Хари има и друг въпрос- кой е нечистокръвният принц? На мен лично ми доскуча в началото все да де чудят и да оставят въпроса неотговорен, но въобще не очаквах отговорът да бъде такъв накрая. Но в главата ми се зароди друг въпрос. След като Нечистокръвният принц е успял да създаде свои заклинания и антизаклинания, защо и всеки друг по-добър ученик да не може да го направи. Като например Хърмаяни. Принцът е бил на нейната възраст, когато е започнал да създава свои заклинания, а Хърмаяни е доста добра магьосничка.

Като стана въпрос за Хърмаяни, трябва да отбележа и нейното развитие. Очевидно бе, че с Виктор Крум вече не са толкова близки и Хърмаяни се е влюбила в друг. Но е доста интересно как се дразнят взаимно.(Хърмаяни и момчето, което харесва) Авторката успява да пресъздаде типичното тийнейджърско поведение у всеки герой. Обаче само на мен ли ми се струва или Джини порастна прекалено бързо?
Някакси от първата и втората книга си я запомних като малкото, обсебено от Хари, момиченце, а сега сякаш изведнъж тя се появява като вече пораснала и със свое мнение момиче. Джини винаги стоеше като фон досега и не сме й обръщали толкова внимание, но след като в тази книга тя се споменава и по-често, няма как да не я забележим.

Относно края мога да кажа само, че е неочакван и, че ще си поплачете. А дори и да не поплачете, ще почувствате загубата като лична, защото никога не сте си представяли книгите за Хари Потър без този силен и могъщ магьосник, също и наставник и успокоител. Както споменах по-горе, това е една от най-важните книги. След нея се променя всичко, Хогуортс, Хари, и дори Орденът на Феникса не е същият.

Предишната книга може и да е по-дебела, но в тази има повече промени от която и да било. Дори Драко се променя и ни дава чувството, че е такъв защото прави нещата заради някого друг, тоест той го прави за да се впише.  За жалост, заради онова забавяне на действието давам 4,5/5 звезди.

Книгата можете да я поръчате на английски от BokDepository. А ако искате да научавате първи за новите ревюта, харесайте страницата ми във Фейсбук.

0 коментара:

Публикуване на коментар