, , , ,

Перфектният финал на историята за Лара Джийн! (ревю на книга 3)


Заглавие: С обич, завинаги, Лара Джийн. 
Автор: Джени Хан
Жанр: тийн любовен роман
Оценка: 5/5
Бележка: още една любимка се присъединява към списъка ми!  
 

 В годината на завършването си, Лара Джийн и Питър са се записали за колежа във Вирджиния обаче един от тях не бива приет и връзката им става много по-трудна. Страхът, че двамата ще се разделят заради разстоянието им пречи да оползотворят малкото им оставащо време заедно. А в същото време около тях върви приготовлението за завършването, хиляди ангажименти и една сватба! 


 Финалът на поредицата от Джени Хан чакам все едно цяла вечност! И представете си чувството да не четеш никакви ревюта, мнения и спойлери в интернет през цялото това време, само за да не развалиш очакванията си. Защото аз точно така направих и дори анотацията не бях прочела докато не хванах книгата в ръка. И като за начало на това ревю ще кажа така: каквито очаквания имах за книгата, тя всичките ги оправда! 
 
 Бих казала, че това е най-добрият начин да се завърши тази трилогия! Всичко, което съм свикнала да виждам от Джени Хан досега, присъстваше  и тук. Отново се появява онова чувство на уют докато чета нейни книги и това е нещото, което най-много харесвам в стила й. Все едно те обгръща с топло одеяло и чаша вкусен чай.

 Книгата започва с обръщение от Джени специално към читателя и посвещава книгата на всички нейни фенове. Чела съм и други книги с такива посвещения и това леко ме притесни отначало, защото обикновено такива книги са писани само защото автора иска да угоди на читателя и се губи чувството за оригиналност.
 За щастие, Джени е запазила своя стил и не се е подала, което запазва репутацията на книгите й и е успяла да изгради още една страхотна история от живота на Лара Джийн. 

 Харесва ми, че през цялото това време Джени бе избрала да изгради главната героиня като съвсем обикновено момиче.  Тя не е като другите тинейджърки в YA книгите, които са в центъра на всичко и благодарение на тях светът бива спасен от някакво бедствие, например. Единственият свят, които се спасява в тази книга, е този на Лара Джийн, което е съвсем достатъчно, за да съм щастлива от това, което прочетох. 

 Честно казано съм малко изненадана, че този път не Кити ми харесва най-много, а самата Лара Джийн.   
 Винаги съм я намирала за реалистичен образ, защото съм забелязала толкова много общи белези между нея и мен самата. Дори бих казала, че тя е почти мое копие! Обаче се забелязва, че в тази книга тя е по-зряла. Вече не е толкова несигурна в решенията си и знае какво прави. Определено при нейния персонаж има развитие.
      
 В тази книга забелязах, че като че ли се набляга малко повече на темата за семейството и любовта, отколкото в останалите две. В книгата присъства и радост и тъга, и смях и плач, и  повярвайте ми, че ако харесвате предишните две книги, то тази ще обожавате! Поне аз така се чувствам относно нея. И ще си позволя един малък спойлер - семейството става по-голямо този път. 

"Всичко, което можеш да направиш, е просто да се радваш, хората да се радват един на друг, докато се имат."

 В предишните две части ("До всички момчета, които съм обичала" и "P.S. все още те обичам") толкова се влюбих в историята, че сега, когато знаех, че разгръщам последната част, изпитах малко тъга... и може би носталгия към онази млада Лара Джийн, която в началото беше страхлива и неопитна и ние се учехме заедно с нея.  Казвала съм го и преди, ала авторката знае как да разчувства читателя. Страхотна поредица, която препоръчвам не само на тинейджърите, а на всеки, който обича да проследява израстването на героите, да се усмихва и да съчувства.
 Официално става част от серията ми "препоръчвам"!


Лара Джийн е щастлива, че най-накрая всичко в живота ѝ върви по план. А и предстоят още толкова интересни неща: екскурзията на класа им до Ню Йорк, денят на завършването, традиционната седмица на плажа след дипломирането, както и сватбата на баща ѝ с госпожица Ротсчайлд. А после двамата с Питър ще заминат за колежа, който е достатъчно близо до дома ѝ, за да може тя да се връща през уикендите вкъщи и да пече любимите си шоколадови сладки.
Животът не може да бъде по-хубав!
Или поне така мисли Лара Джийн, докато не получава неочаквана вест.
Сега момичето, което се страхува от промени, ще трябва да преосмисли своите планове. А когато сърцето и разумът ти говорят различни неща, кое трябва да послушаш?

Благодаря на издателство Ибис за поредната страхотна книга!



2 коментара:

  1. Завърших книгата преди два дни и много ми хареса. Определено любимата ми от поредицата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не мога да преценя коя ми е най-любима от всичките!

      Изтриване