,

Пример за един чудесен край!

Автор: Сюзан Ий
Заглавие: Краят на дните
Жанр: фентъзи
Рейтинг: 5/5
Бележка: 100% си струваше да довърша поредицата!
 

 Историята започва от там, от където я оставихме. Пенрин, Рафи и Пейдж водят изнемощелия Белиал на един остров. Но демонът измамва Пенрин и така тя освобождава на бял свят стотици бесове, направо от Преизподнята. Те освобождават Белиал. Тогава, преценили, че Белиал не е толкова важен в момента, Рафи и Пенрин трябва да побързат и да намерят доктора, за да върне крилата на Рафи. Но (отново) не успяват. Тогава научават, че нещата с изборите за Вестител са се влошили и Рафи трябва да се върне в гнездото. Пенрин и Рафи се разделят, но и за двамата това е трагично, защото по отделно са уязвими, а политикът Урийл прави всичко възможно, за да предизвика фалшив апокалипсис на Земята, за да спечели изборите...
 

 Това е кулминацията на цялата серия!
 Просто не мога да повярвам, че тази книга е толкова добра! Особено след като предишните две не бяха кой знае какво. "Краят на дните" за мен се оказа една наистина приятна изненада и то точно за края на годината. Просто бих ви препоръчала тази поредица само заради третата част. Наистина си промених мнението за авторката, за което също се радвам, защото бях започнала да я подценявам. Няма какво повече да бавя работата и направо започвам със своите обосновки. 

 Както знаете, в предишните две книги действието беше изключително много обтегнато и издължено. Дотолкова, че ревюто ми за втората книга е едва три абзаца. (знам... срамота.) Но тук нещата коренно се променят. Тук направо кипи от действие и различни случки, че ще ви се прииска книгата да е поне 500 страници, за да можете да попиете всичко. Дори адреналинът, който Пенрин излъчва чрез мислите си премина в мен. Имаше моменти, в които дори не бях осъзнала, че задържам дъха си. В последно време рядко попадам на такива книги и затова отдадох с лекота 5 звезди.   

 А това, че действието е раздвижено и не се застоява, разбира се води до развитието на много от нещата, за които се надявах в предишните части, но по една или друга причина, не са се случили.

 Едно от тях е връзката между Рафи и Пенрин. Още от първата книга ни се набива, че тяхната връзка е невъзможна и това само усилва желанието на читателя да се съберат. И нещата се развиват най-много в третата книга, докато в останалите две  връзката им е в едно и също положение. И понеже не искам да ви развалям удоволствието със спойлери, ще споделя само, че авторката ще удовлетвори всичките ви нужди.

 Единствената ми забележка като че ли е за това, че накрая прекалено бързо се случи всичко. Имам предвид голямата битка, която се развива между хората и ангелите. И също така, че е малко... не реалистична. Не. Това е прекалено силно казано, защото само някои неща не ми се връзваха. Начинът, по който хората атакуват ангелите е прекалено простоват и малко вероятен да се случи в действителност. И въпреки че това е фентъзи, не мога да го подмина. 


 Но да не забравя да спомена и нещо за героите. 

 Този път, за разлика от предишните книги, главната героиня ми хареса. Пенрин беше... пак се буташе с главата напред към опасностите, но не това ме накара да я харесам, а това, че е вярна на човечеството. Вместо да избяга и да се скрие когато ангелът Йосия я предупреждава, че ще има лов (на хора.), тя отива да предупреди всички от лагера на Съпротивата и благодарение на нея голяма част от хората оцеляват. И в последствие войната свършва едва ли не заради нейните действия.
 Също така, независимо че тя е влюбена в Рафи, е готова да го пусне, за да се върне при своя вид. А това е нещо наистина трудно за нея и ни показва колко много го обича. Тези малки детайли доосъвършенстват книгата. 


 Простото заключение тук е, че цялата поредица си струва заради много силния финал. В "Краят на дните" Сюзан Ий се е постарала да навакса с всичко, което го нямаше в предишните две книги.  

    И просто ще трябва да сложа една удивителна при първото ревю, за да не отчая читателите напълно.


"Краят на дните" може да се счита за нарастващ ураган, който се подхравна и нараства със всяка предишна книга. А когата накрая стигнеш до него, той те връхлита с пълна мощност и ти не можеш на не отлетиш с него. Книгата ще ви издигне на крилата на демони и ангели, точно така, както се очакваше още в началото. И определено Сюзан компенисира всичко, което не беше наред с предишните книги и дори ни дава повече. Третата част от серията "Пенрин и краят на дните" определено заслужава етикетът "препоръчвам". 
 
Пенрин и Рафи са се спасили на косъм от ангелите и бягат за живота си. Сега най-важното е да открият лекар, способен да поправи стореното от небесните бойци - да върне крилата на архангела и да възстанови нормалния облик на Пейдж. А докато търсят отговори, наяве излизат обезпокояващи истини за миналото на Рафи и отприщват със себе си силите на мрака...
Ангелите пускат на свобода чудовищата на Апокалипсиса и хората се подготвят за война. Заформят се неочаквани съюзи, стратегиите се изменят, но кой ще спечели? Пенрин и Рафи неизбежно трябва да заемат страна в битката за земното царство и са принудени да избират: собствения си вид или любовта?

0 коментара:

Публикуване на коментар