, , , ,

Ревю на Град от месинг – история за джинове, магия и проклятия.


  
Автор: С. А. Чакраборти
Заглавие: Град от месинг
Жанр: фентъзи
Оценка: 5/5
*книжно ревю без спойлери*




 Нахри е ненадмината измамница, която никога не е вярвала в магии. И по-добре от всеки друг знае, че това, с което си изкарва прехраната из улиците на Кайро – гледане на ръка, гонене на зли духове, изцеляване – са просто трикове, номера, с които да прибира парите на османските благородници.
Ала когато по време на едно от шарлатанствата си, без да иска, призовава Дара – загадъчен джин воин, Нахри е принудена да приеме, че магическият свят, за който винаги е смятала, че съществува единствено в приказките, е истински.

Защото джинът ѝ разказва забулена в тайни история: отвъд горещи, брулени от вятъра пясъци и отвъд руините на някога великолепни човешки градове се намира Девабад – легендарният Град от месинг. В него, зад позлатените му стени, зад шестте порти на шестте племена на джиновете, тлеят прастари вражди.
И когато решава да навлезе в този свят, Нахри научава, че истинското могъщество е свирепо и жестоко. Че магията не може да я предпази от опасните мрежи на дворцовите интриги. Че дори най-хитрите кроежи може да имат смъртоносни последствия.
Все пак неслучайно казват, че трябва да внимаваш какво си пожелаваш…





 Привет, читатели!
 „Град от месинг“ е книга, в която ще откриете всичко! Освен че е фентъзи, има нотки на нещо приключенско, мистериозно и може би нещо романтично. Всяка една подробност от книгата създава културата на измисления свят по един невероятен начин, който ви уверявам, че ще обикнете още от първите страници.

 Преживяването ми с книгата „Град от Месинг“ се оказа особено вълнуващо и пленяващо! С. А. Чакраборти ме поведе на магично летящо килимче през големи градове и пясъчни пустини от Кайро до тайнствения град Девабад, където живеят перита, каркадани и истински джинове. Не се сещам за друга толкова цветна книга, която да съм чела. Определено надмина очакванията ми! А това е само първата книга от трилогия, за която се надявам да продължи в същия дух, защото „Град от месинг“ вдигна летвата опасно високо.

 Какво е първото нещо, което ви идва наум, когато чуете думата „джин“? Най-вероятно се сещате за приказките от детството си, в които джиновете са скрити в маслени лампи и чакат своите господари, за да изпълняват желанията им... Е, в „Град от месинг“ реалността е съвсем друга. Тук джиновете са колкото привлекателни, толкова и опасни, но Нахри ще го разбере по трудния начин.

 Още от самото начало читателят може да усети как навлиза в един разноцветен свят. Книгата започва развитието си в град Кайро – домът на Нахри. Кайро ни е представен като оживен и динамичен град и когато бива описван, сякаш от страниците се лее тиха ориенталска музика и аромат на подправки. Всичко е толкова мистично и съблазнително... Обаче, повярвайте ми, това се оказа нищо в сравнение с мястото, където Нахри се озовава по-нататък, а именно в Градът от месинг Девабад.

 Девабад е една от най-съществените части, с които Чакраборти сътворява своя въображаем свят. Там ще откриете шестте различни племена на джиновете, царския дворец, опасното езеро и множеството легенди, интриги и истории, които ги съпътстват. С интерес попивах всяка подробност и както Нахри бях любопитна за всичко случващо се.

 Историята се развива през погледа на двама герои – на Нахри и на Али, който е по-младият принц. Докато гледната точка на Нахри изпълва вените на читателите с адреналин, тази на Али показва положението сред аристокрацията в царския дворец, където се плетат интриги още от векове назад в историята на джиновете и девите. И с всеки изминал ден се всичко заплита още повече, а ролята за това нещата да се оправят, пада върху Нахри и Али... Обаче те не го осъзнават и се борят за личностните си нужди, докато всичко не излиза извън контрол в умопотресаваща кулминация. Признавам, че исках да се изолирам от света, за да мога на спокойствие да се „гмурна“ в книгата и да я чета вечно. В момента се чудя как ще издържа докато излезе продължението!

 Определено това е една от книгите звезди, които прочетох тази година! Много се радвам и че е една от последните за 2019 г., защото, както обичам да казвам, ще приключа годината с книга, наподобяваща заря. „Град от месинг“ е такава книга, която избухва със своята различност и оригиналност, а после оставя красива следа, за която да си спомняме с усмивка и трепет.


Благодаря ви за отделеното време и безкрайно благодаря на изд. Ибис за това, че ми дадоха възможността да прочета още една любима книга!♥




Препоръчвам още:
Каравал - Стефани Гарбър
Жестокият принц - Холи Блек












0 коментара:

Публикуване на коментар