, ,

Ревю на Любов в стихове от Колийн Хувър


  
Автор: Колийн Хувър
Заглавие: Любов в стихове
Жанр: любовен роман, тийн
Оценка: 4/5

 Красива романтична история за забранената любов.
 Двама души, предопределени един за друг, ще трябва да се преборят с препятствията, които съдбата изправя пред тях.
 След неочакваната смърт на баща ѝ осемнайсетгодишната Лейкън Коен е принудена да бъде опора на майка си и по-малкия си брат. Външно тя изглежда силна и твърда, но вътрешно губи надежда.
 Тогава в живота ѝ се появява двайсет и една годишният Уил Купър, новият им съсед, с интригуваща страст към слам поезията и невероятно чувство за хумор. Още в самото начало на тяхното запознанство между двамата се поражда силна емоционална връзка, която дава нови сили на младото момиче.
 Но скоро след това двамата са разтърсени от изненадващо разкритие, което ги принуждава да сложат край на любовта си. Ежедневните им отношения стават невъзможно болезнени, докато се борят да намерят баланса между чувствата, които ги теглят един към друг, и обстоятелствата, които ги разделят.





Стихове в любов Хувър пак ни даде.
Да ни омае,
да ни обсеби,
тя пак успя.
Историята на двама влюбени от пръв поглед, тя разказва.
Двама с тъй тежки съдби, живота как ги събира,
но щастието има си цена.
Скъпо трябва да платят, за да бъдат един до друг.
Уил и Лейкън, те ще се нарекат.
Не успях, не успях, заплаках пак
на книга, написана от Хувър.
Не устоях, не устоях.  
В момент на слабост полетях,  
чрез стихове ще изразя
колко дълбоко тази книга ми повлия!

Здравейте, читатели!
Новата книга от изд. Ибис на Колийн Хувър - "Любов в стихове" - ме вдъхнови да съчиня това кратко стихотворение. И когато пак някой ме попита защо толкова много харесвам Колийн Хувър, ще му отговоря така: "Защото тя ме кара да пиша стихове за книгите й!".

"Любов в стихове" е първата от трилогията Slammed и много се надявам в скоро време да можем да се докоснем и до останалите 2 книги. Идеята, която се поставя с тази първа част обещава едно емоционално пътуване, което (макар да звучи мазохистко) искам да поема. "Любов в стихове" с на пръв поглед толкова малък брой страници засяга толкова много теми и проблеми, че направо е изненадващо как Хувър е успяла да ги вмъкне всичките. Има по нещо за всеки: любов, семейство, приятелство, самота, пак семейство и пак семейство... С всяка една книга на Хувър човек може не само да открие различните страни на живота, но и да ги преживее заедно с героите.

"Става дума за живота. Не може да избягаш в друг град, на друго място, в друг щат. От каквото и да бягаш, то ще те застигне. Остава с теб, докато намериш начин да се изправиш срещу него."


За разлика от другите книги на Хувър обаче, тази има по-тинейджърска осанка и по стил на представяне на случващото се също наподобява повече на YA роман. Действието се развива в гимназия, макар и по малко по-различен начин от този, по който сме свикнали да виждаме обикновено. Само ще дам жокер, че Уил не е готиното лошо момче, в което Лийкън безнадеждно ще се влюби. Ролите им са завъртяни по възможно най-гадния начин, който им забранява да бъдат заедно при каквито и да е обстоятелства.

"...трябваше да положа неимоверни усилия, за да пусна ръката й. Исках да я задържа завинаги. Исках да й кажа, че не е сама. Каквато и тежест да носеше на раменете си, исках да я нося вместо нея."

Персонажите на Уил и Лейкън са изправени пред тежки избори, които съдбата им налага. Те трябва да избират пред това да бъдат заедно и да обречат семействата си на мизерство, или да не бъдат заедно, за да ги опазят. Уважавам истории, в които се показва важността на семейния кръг.

Всичко в книгата се развива плавно и градивно, без натиск и изкуственост. Също така, някак много лесно се свиква с обстановката и бързо човек се сближава с героите. Започва да ги чувства като близки приятели. Характеристиките им са познати, на места се доближават до клишето, но се радвам, че Хувър не набляга въху това, а повече върху вътрешните дерзания, борбата със самия себе си и дали да бъдеш егоист, без да ти пука кого ще нараниш стига ти да си добре. 

А относно стиховете, които са в книгата, ще кажа само, че са страхотни! Напоследък се отворих към поезията и започнах да я оценявам много повече. Тук, чрез кратки редове и отделни думи можем да надникнем дълбоко в душата на героя, който рецитира в дадения момент. Това се оказа много любопитен начин да четеш подобна книга.

Бих казала, че "Любов в стихове" е още една чудесна книга от Колийн Хувър, която да добавите към колекцията си. Приближава се по вид повече към "Девети ноември", "Споделени тайни" и "Без Мерит", затова ако харесвате тях, ще обикнете и тази.

Благодаря на любимото ми издателство Ибис за книгата и на вас, читатели, че отделихте от времето си! 














Препоръчвам още от Колийн Хувър:
Девети ноември
Никога повече
Споделени тайни














3 коментара:

  1. А има ли издадени на български останалите две части? Ще съм благодарна за съдействие

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей! Има ли издадени останалите две части от поредицата на български? Ще се радвам за съдействие

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей! Не, все още не са издадени, но се надяваме от издателството да ни уведомят за датите в най-скоро време! ♥

    ОтговорИзтриване