, , ,

Нека ви разкажа за „Котаракът, който спасяваше книги“ от Сосуке Нацукава



Автор: Сосуке Нацукава
Заглавие: Котаракът, който спасяваше книги
Жанр: юношеско фентъзи, магически реализъм, философска
Оценка: 5/5




Истинска магия се крие между кориците на „Котаракът, който спасяваше книги“. Феноменалният бестселър на Сосуке Нацукава е една от най-харесваните книги за последните години, възхвалявана от специалисти и обикновени читатели. Освен непреходните теми за силата на приятелството и намирането на смелост, тази история има вълшебно въздействие върху всички, за които книгите са много повече от просто думи, напечатани на хартия.

За Ринтаро Нацуки малката книжарница за книги втора ръка, стопанисвана от дядо му, е най-прекрасното място на света - идеално убежище за едно самотно и плахо момче. Тук тийнейджърът е прекарал много щастливи часове в четене на литературни шедьоври. След смъртта на дядо му обаче нещата коренно се променят и Ринтаро е на път да затвори уютното магазинче.

Един необичаен посетител в книжарницата ще промени живота на осиротялото момче. Говорещият котарак Тигър се нуждае от истински любител на книгите, който да се присъедини към него за една специална мисия. Тази доста странна двойка ще се заеме със спасяването на книги от хора, които злоупотребяват с тях и ги осакатяват. Тийнейджърът и неговият пухкав приятел се впускат в три магически приключения, посветени изцяло на своята кауза. Тяхната кулминация е едно незабравимо предизвикателство – последният лабиринт, в който Ринтаро трябва да действа сам...

Вълшебна притча за четенето и за безграничната сила на книгите, „Котаракът, който спасяваше книги“ очарова, забавлява и провокира размисъл у всеки. Нацукава предизвиква суперлативи не само с богатата си литературна култура, но и със смелостта да каже открито онова, от което страдат не само книгите, а и застрашеният свят на духа изобщо. „Любителите на литературни шедьоври и на книгите като цяло ще се прехласнат от уроците, които Ринтаро научава, а и самият той ни учи на толкова много неща… Котки, книги, младежка любов и приключения: в тази книга всеки читател ще намери по нещо за себе си“. Това е коментарът на „Kirkus Reviews“.

Романът на Нацукава връща вярата в доброто, а четенето му е сравнимо с усещането от топла прегръдка, дарява ни досег с нещо наистина прекрасно. У нас книгата излиза с авторски илюстрации, одобрени лично от самия автор. Те са дело на Биляна Василева-Билка. Биляна е завършила художествената гимназия „Илия Петров” и НХА, в момента живее и работи в Лос Анджелис, където се е посветила не само на изящните изкуства, но и на киното.




    Приветствия в моя блог, читатели!
  Направо ще започна с това, че „Котаракът, който спасява книги“ е едно от най-хубавите заглавия, които съм чела в последно време. Това е от онези книжки, които са супер сладички на вид, тънички, лековати и същевременно ти дават един такъв неописуем уют, докато ги четеш. Но и няма как да пропусна да отбележа и подсладеният слой философски тематики, които засяга с сюжета си. Още повече, че това е книга за книгите и любовта към тях, а има и котка, която на всичкото отгоре и говори. Няма как такава история да бъде пропусната просто.

„Книгите ни учат как да обичаме другите.“

    За първи път попаднах на Котаракът, който спасява книги в социалните мрежи и моментално ми хвана окото с вида си. Изданието е прекрасно, а илюстрациите още повече. Самото оформление е достатъчно, за да те накара да разтвориш страниците и да ги преполовиш за ден.
    Историята се развива постепенно, без сложни странични действия и нещата се случват плавно едно след друго. Няма нищо неочаквано и именно от там идва онзи уют и комфортност, които книжката излъчва. Ако си търсите четиво, с което да прекарате пътуването си или лежерните уикенди, именно „Котаракът, който спасяваше книги“ е вашата книга. Няма нищо сложно в историята, но пък има и за какво да се замисли човек.

„Ако книгата ти се струва трудна, то е, защото в нея има нещо, което е ново за теб. Всяка трудна книга ни поднася ново предизвикателство.“

    Дори бих казала, че засегнатите теми са до голяма степен проблемите на модерното четене. Имаме няколко различни т.нар. злодеи, срещу които Ринтаро и котаракът се изправят, изобразяващи проблеми като четенето само за бройката, вместо за удоволствие; бързото четене отгоре-отгоре и издаването на безброй много нови и модерни книги с цел бизнес, вместо качество на литературата. Ринтаро е избраникът, който ще продължи философията на своя дядо и ще запази класическите шедьоври на мода. Виждаме как един младеж се бори с новото, комерсиализирано време.

    Тук ще добавя, че Ринтаро и котаракът Тигър са неочаквано добра комбинация. Напомнят ми на Луси и Аслан от „Нарния“, само където Тигър е малко по-саркастичен. Признавам, че в началото имах различни очаквания за развитието на сюжета. Очаквах Ринтаро да си е въобразявал цялата история с котакара след травмата от това да загуби близък човек, но присъединяването на Сайо към отбора промени изцяло развитието на сюжета. Така ми харесва повече.


    Покрай спасяването на книгите главният герой Ринтаро Нацуки преживява множество личностни перипетии, които го променят. Благодарение на новите си приятели Тигър и Сайо, Ринтаро излиза от своята зона на комфорт. Безупречното изобразяване на един типичен интроверт ми е до болка познато и напълно преживях притесненията на Ринтаро, както и внимателното преминаване отвъд бариерата на безопасното балонче, в което е живял винаги. Авторът е успял с лекота да пресъздаде всичките тези нюанси, както и като цяло в тези едва 208 странички да нарисува толкова цветна картина от живота на момчето. Само с няколко мънички детайли и разговори можем да разберем много за Ринтаро Нацуки и това кой е той. А покрай това, можем да научим и някой друг урок за самите нас...

„Притискани от ежедневието, ние сме толкова заети със себе си, че преставаме да мислим за другите. Когато човек изгуби субственото си сърце, губи и способността да чувства чуждата болка. Хората започват да лъжат, да причиняват мъка на другите, да ползват по-слабите като стъпала, по които да се издигнат... престават да чувстват каквото и да било. Светът се препълни с такива хора.“




„Не е вярно, че колкото повече четеш, толкова по-добре опознаваш света. Без значение колко познания ще натъпчеш в главата си, ако не мислиш със собствения си ум и не стъпваш на собствените си крака, тези познания винаги ще си останат чужди и безпредметни за теб.“


    Котаракът, който спасява книги ми дойде като глътка свеж въздух. Цялата я облепих със стикерчета за цитати и със сигурност ще се препрочита. Не вярвам да се хареса на всекиго, защото има малко детинско представяне на историята, но пък именно там е и чарът на цялото издание. Определено ви я препоръчвам, особено ако обичате книги, котки и приключения. 


С пожелание за много хубави книги, благодаря ви за вниманието и до скоро!♥



Полезни линкове:

Книгата в Goodreads
Фейсбук страницата на The Book Pub
Моят книжен Instagram профил


Книги, които също ще ви харесат:
Dash and Lily's Book of Dares - Rachel Cohn & David Levithan



0 коментара:

Публикуване на коментар