, ,

2020 на кинолента (Акценти 2020 г.)



2020 – една доста своенравна година, която винаги ще помним...


Добре дошли на годишните акценти на The Book Pub!




 За много години, читатели!
 Ето, че още една година мина тъй неусетно и дойде времето за годишните равносметки. Какво прочетох през 2020 г. може да резберете в специалния пост, където говоря за това. Иначе сега ще направим един кратък recap на последните дванадесет месеца.

 Не знам за вас, но 2020 година за мен се оказа доста... разнообразна и определено имаше свой си нрав и виждания за това как да протече животът ми. В началото й имах огромния ентусиазъм да продължа с приключенстването си от 2019 г., но този мой план бе провален. Цялата енергия, която събирах в себе си с надеждата да покоря идните месеци, се срина и това ме доведе до един кратък книжен застой през пролетта, който сякаш повлия на цялостното ми четене и след това. Вече чета по-умерено, не бързам и го правя само когато съм в настроение. Последните месеци доста неща се промениха за и във мен. В живота ми се появиха нови цели и ценности и накрая въпреки всичко аз съм щастлива благодарение на случилото се през тази заветна година. Затова независимо от лошите си страни, не изпращам годината с лоши чувства, а дори с благодарност, че ми донесе всичко, което имам в момента.♥

 През 2020 г. започнах да откривам нови жанрове и любими книги. Такива се оказаха „Богат, беден“, „Шогун“ и „Мъртвите сибирски полета“, чиито продължения смятам да прочета тази година. Доста драстично намалих YA литературата и заглавията от този род започнаха да се виждат рядко в редиците ми с TBR.

 За сметка на това обаче един цял месец [и по-точно през юли] си спретнах едно книжно предизвикателство #агатапрезюли в Инстаграм. [повече инфо тукЗа един цял месец бях на вълна Агата Кристи, защото харесвам тази авторка изключително много и исках да навлезна повече в творчеството й. Много беше забавно и очаквам с нетърпение тазгодишното второ издание, което възнамерявам да спретна! ♥
 Няма как да не спомена и това, че през тази година създадох и своя букстаграм [@anniebookstories] където открих много сродни души и попаднах в едно наистина уютно книжно общество! Не успявам да бъде особено активна там, но се старая да го правя при всяка отдала ми се възможност.

 Някъде около този период през лятото се случи и да реставрирам една ценна семейна книга [по доста аматьорски начин, но пък успях да я спася от разпадане]. Книгата е готварска и в нея е любимата ми рецепта за черешов сладкиш! Още повече, че в началото й има интересни факти за бългаската кухня и нейната история. [което ме подсеща, че трябва да я дочета..] Понеже не успях да ви споделя за процеса в отделна статия, то тук ще публикувам няколко снимки и едно кратко видео на финалния резултат. Иначе в Инстаграм профила си имам акцент с повече подробности.



 На тази снимка можете да видите, че кориците на книгата са почти изпаднали, първата страница е похабена, а на следващата снимка се вижда как изпадат по няколко страници наведнъж и гръбчето е съвсем отлепено...




 Това, което направих аз, бе да разлепя всичко до основи. Отрязах гръбчето, разчлених кориците и махнах страниците така, че книгата съвсем стана на части. Захванах се да направя ново гръбче, защото старото се ронеше на прах. Изрязах го от дебел и здрав картон и понеже нямах нужния цвят на плата [лен] го боядисах с акрилна боя, която честно казано заздрави още малко цялото нещо. Почистих кориците хубаво и внимателно, а след това залепих всичко обратно заедно с лепило за дърво.





 Имах няколко парчета кожа от стари проекти, които използвах за кориците, понеже не исках да ги оставям просто така. А разлепените страници трябваше да залепя една по една обратно към останалите. [не питайте...] Ето го и готовия вариант на обновената книга:





 И тъй като винаги в акцентите си правя и кратки класации, то нека да преминем и към тях!



Класациите на 2020 г.


~Любими книги 2020 г.~

  1.  „Шогун“, том 1 – Джеймс Клавел
  2. „Аз още броя дните“ – Георги Бърдаров
  3. „Изгревът на Аврора“ – Джей Кристоф и Ейми Кауфман
  4. „Богат, беден“ – Ъруин Шоу
  5. „Убийство на игрището за голф“ – Агата Кристи.


~Любими филми и сериали* 2020 г.~

  1. "Mandalorian", season 2
  2. "Dash & Lily"
  3. "Onward"
  4. "Girls" [HBO production]
  5. "Lego Star Wars Holiday Special"
  6. "Clone Wars", seasons 1-6
*включва това, което съм гледала през тази година, а не продукции, издадени специално през нея.

 Общо взето това е моята книжна [и филмова] 2020 година! Бих казала, че цялото приключение бе доста образователно и обогатяващо в много аспекти и единствено съжалявам, че не бях по-смела да поемам рискове. Смятам да променя това този път. Навлизам в 2021 г. с надежда за хубави моменти и спомени, за здраве и щастие, пък другото съм сигурна, че ще се нареди. Вие имате ли новогодишни желания? Ами книжни планове?
 Моите книжни планове, както винаги, ще бъдат отражение на моментните ми чувства, затова с вълнение очаквам това, което престои!

 Благодаря ви, че се отбихте в блога ми! До скоро от мен и успешна 2021 г.! ♥



Полезни линкове:

Моят Goodreads профил
Фейсбук страницата на The Book Pub
Моят книжен Instagram профил



2 коментара:

  1. Здравей! Трябва да си доизгледам за бебе Йода, скоро. Може би след сесията, обаче! Нещата, свързани с реставрацията на книгата бяха супер интересни и адмирации за хъса! Аз правих доста коледни картички, тази година. Иначе за книжни планове, да чета, каквото ми се чете, честно казано. Имам си набелязани една камара заглавия, де. Както винаги! Хаха
    Прегръдки! 💙
    Вичи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хей, Вичи! Определено догледай бебе Йода, защото сериала е най-доброто от Междузвездни войни в последно време, просто е невероятен и ще ти отвее шапката! Успешна година и много книжни приключения ти желая!

      Изтриване