, , ,

И ето как Локи стана зъл - ревю на Loki: Where Mischief Lies


  
Автор: Макензи Лий
Заглавие: Loki: Where Mischief Lies
Жанр: фентъзи, фен-фикшън
Оценка: 4/5


 Локи, вторият син, сянката на Тор, винаги се е опитвал да се хареса на своя баща Один. Обаче неговата съдба е вече написана и той не може да се освободи от нея, колкото и да му се иска да се докаже пред света, че може да бъде достоен за наследник на трона. И въпреки нежеланието му, приключенията на Богът на пакостите се пренасят на Мидгард - скучна планета, още известна като Земя - където той ще трябва да помогне на тайно общество да разгадае проблема с мистериозните "убийства", оставящи немъртви трупове навсякъде из Лондон. Колко голяма е вероятността Локи да се поддаде на всеобщите очаквания към него и да стане зъл?  Здравейте и добре дошли в моя блог!
 Бих казала, че благодарение на Марвел и филмите им, които интерпретират скандинавската митология по един много интересен начин, се влюбих безнадеждно в Локи. И един ден съвсем случайно попаднах на снимка на "Loki: Where mischief lies" докато си разглеждах Instagram-a и моментално се влюбих! Честно казано, взех си тази книга специално заради корицата й. Знам, че и вие не можете да отречете, че е прекрасна! Но това не е първият път, в който си взимам дадена книга заради нейната красива корица. Още повече, вече разбирате, че като заклет Марвел фен и почитател специално на персонажа на Локи, нямаше как да пропусна да я прочета.

 От една страна много се радвам, че червеното лого все повече се появява и върху романи, но от друга ме е страх какво още ще се добави към Марвел вселената. Не ми се иска особено при тях да се получи някаква боза. За щастие останах доволна от "Loki: Where mischief lies", но определено можеше още...

 "Loki: Where mischief lies" ни въвежда в една идилична картина по време на пир в царския дворец в Асгард. Всичко е златно, мащабно и красиво. Докато не забелязваме момчето Локи. Той се различава от останалите асгардианци и не само защото има магически способности. Локи е с мазна, дълга черна коса, високи откраднати ботуши и черни нокти. Така, още с първата страница се поставя главният проблем в романа - Локи не се вписва никъде.
“You're already the villain in everyone's stories, Loki," she replied, dropping her veil over her face. "Why not start playing your part?”  


 Макензи Лий пише увлекателно, стилът й ми харесва и приляга към атмосферата на романа. Тя се е справила чудесно с това да ни въведе в едно ново приключение с вече познати герои, както и с това да запази техните основни характеристики.

 Много се зарадвах на хумора, който авторката създава чрез героя. Ако сте гледали поне един Марвел филм, в който Локи участва, няма как да сте пропуснали онова винаги саркастично държание, което той има и което води до много забавни случки. Любими са ми неговите хапливи и so-british изкази, когато събеседникът му не разбира, че всъщност Локи си прави шега с него.

 Така че можете да бъдете спокойни, че персонажът на Богът на пакостите е максимално запазен, но имаше някои нюанси, които ми убягваха. Особено на финала, който между впрочем изобщо не ми хареса. Тогава Локи поема по един различен път от този в последните MCU филми. Плюс, че не беше никак удачно Локи, който се води майсторът на манипулациите, да бива манипулиран през цялата книга. “Perhaps the future was only inevitable once you began to shape all your actions to fit it.”  
 


 Обаче колкото и хубава да е историята, постоянно имах едно чувство все едно чета някой фенфикшън. Не че имам нещо против фенфикшъните, просто като че ли очаквах това да е нещо, което да се преплита с MCU историята. За жалост, "Loki: Where mischief lies" няма нищо свързано със сюжетната линия на MCU, нито е предистория или бонус история. Затова предполагам, че всеки би могъл да вземе и да прочете тази книга, дори и да си няма никаква идея кой е Локи.


 Доколкото до самият сюжет, той се развива динамично и интересно. Но ми прави впечатление, че фокусът не е върху самите случки, а по-скоро върху развитието на личността на Локи и вътрешната му кавга между самия него си и очакванията на света за това, което се очаква той да бъде. 

 Ако харесвате Марвел и искате да бъдете всезнаещи фенове или просто ви е любопитно да следите новата им тенденция да издават книги, то ви препоръчвам "Loki: Where Mischief Lies", както и "Отмъстителите - всеки иска да управлява света", чието ревю може да прочетете ТУК.

Благодаря ви за отделеното време и до скоро! I love you 3000!♥


 Before the days of going toe-to-toe with the Avengers, a younger Loki is desperate to prove himself heroic and capable, while it seems everyone around him suspects him of inevitable villainy and depravity . . . except for Amora. Asgard's resident sorceress-in-training feels like a kindred spirit-someone who values magic and knowledge, who might even see the best in him.

But when Loki and Amora cause the destruction of one of Asgard's most prized possessions, Amora is banished to Earth, where her powers will slowly and excruciatingly fade to nothing. Without the only person who ever looked at his magic as a gift instead of a threat, Loki slips further into anguish and the shadow of his universally adored brother, Thor.

When Asgardian magic is detected in relation to a string of mysterious murders on Earth, Odin sends Loki to investigate. As he descends upon nineteenth-century London, Loki embarks on a journey that leads him to more than just a murder suspect, putting him on a path to discover the source of his power-and who he's meant to be.

Препоръчвам още:
Отмъстителите - Дан Абнет

0 коментара:

Публикуване на коментар