, , ,

Какво прави читателят на плажа?



Здравейте!
Понеже допреди няколко дни аз самата бях на топлия пясък, излегнала се с книга в ръка и реших да направя пост, който показва какво прави всеки един читател докато е на плажа.
Идеята ми хрумна един ден, докато се опитвах да видя какво чете една дама хавлия по-надолу. Е, не успях, но това не е важното, защото сега съм тук с цял списък от читателски навици.

1. Опитвате се да видите заглавието на книгата на друг четящ човек.
Както споменах, това си е най-често срещания навик, нали? Не знам защо и откъде идва този напор да разбера заглавието на чужда книга, но съм забелязала върху себе си, че често го правя. А и знаете израза: "Когато видиш, че човек чете любимата ти книга, е все едно книга да ти препоръча човек."


2. Опитвате се да намерите най-добрата поза за четене.
Не е лесно да искаш да хванеш тен навсякъде, но пък искаш и да ти е удобно да четеш. А пък когато опиташ различни други варианти, тялото ти, и най-вече ръцете, започват да ти се схващат. Може би това е единственият минус на четенето на плажа. Освен пясъка.




3. Издухвате пясъка от страниците си.
Всички знаем онзи човек (или група от най-вече деца), който е решил да се надбягва до водата и разпръсква пясъка навсякъде. И винаги той попада точно в сгъвката на страниците, така че да трябва да си огънете книгата, за да го премахнете. Но можете и да си го запазите за спомен от морето. ;) 



4. Да сте нетърпеливи и да вземете книгата си с все още мокри ръце.
Насред най-напечения момент сте в историята, която четете, но ви е станало горещо и е трябвало да се разхладите. Добре, но защо водата трябва да изсъхва толкова бавно?
Винаги, книгите, които съм ги чела на плажа, имат накъдрени страници от влажните ми пръсти. Понякога се е случвало да имат и следи от плажно масло, но как бих могла да си оставя книгата, когато съм до онзи момент на предстоящ обрат?

 

5. Носите си резервна книга.
По принцип всеки си носи резервна книга, нали? Мина ли средата на книгата си, вече се запасявам с резервна. Затова ми е нужна и по-голяма чанта, разбира се. А вие по колко книги си носите? На морето обикновено взимам 3 или 4.




6. Радвате се на прекрасната атмосфера.
Според мен един читател е винаги най-големият ценител на спокойната атмосфера. Четете си, миризмата на книгата ви, примесена с тази от морето, слънцето, което ви напича и онзи лек и приятен бриз. Размечтах ли ви? А пък ако и книгата ви е хубава, тогава още по-добре!



Надявам се да ви е бил интересен постът и да ви е заредил с приятна енергия с плажните си снимки,  иии искам да разбера вашите читателски навици на плажа. Също така можете да ми препоръчате някоя лека лятна книжка. 


2 коментара:

  1. Всичко ми е адски познато, особено щом става дума за наместването.. Защо?! ЗАЩО?! Защо трябва да ми изтръпват ръцете в най-напечения момент от книгата...?! Както и де е, разбираш ме :D
    Страхотна публикация, интересна и свежа!
    Аз тази година прекарах почивните дни на плажа с "Ще ти дам слънцето" от Джанди Нелсън и "Най-доброто в мен" от Никалъс Спаркс. Препоръчвам ти ги с две ръце! Леки, навяващи уют книжни съкровища, идеални за горещите летни дни, прекарани в лежане на кърпата, докато блажено се препичаме на слънце!
    Лека и книжна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва публикацията и много ти благодаря за препоръките! Надявам се да стигна до тях по-бързо и ще дам темпо също на училищната литература, че известно време я забравих ;)
      Лека и книжна седмица ти пожелавам и на теб!

      Изтриване