,

Ревю: Алена Кралица (Red Queen)


Заглавие: Алена кралица
Автор: Виктория Айвярд
Моят рейтинг:
                                                                 

Светът е разделен между Червени и Сребърни хора, името им се определя от кръвта, всеки Сребърен има своя суперсила, но като че ли Сребърните заемат много повече от подялбата на света и останалите трябва да се подчиняват на техните прищявки, иначе ще умрат. Мер е седемнайсетгодишно момиче, което живее в малък и тъжен град от Червени. Всеки ден се опитва да открадне нещо, за да може семейството й да се прехрани. Всичките й трима братя са изпратени на война, а сестра й трябва да работи непрекъснато, за да припечелва. Един ден Мер среща и се опитва да ограби Кал, за да може да измъкне себе си и най-добрия си приятел от цялата тегуба. Обаче Кал се оказва съвсем друг човек и животът на Мер придобива нова цел...


Когато прочетох "Алена кралица" бях просто УоУ! Има толкова неща, за които искам да говоря, но ще се опитам ревюто ми да не става дълго и да спомена само най-важните моменти без много спойлери. Книгата имаше множество резки завои и скрити сюжети, че по едно време вече спрях да се опитвам да предполагам какво ще се случи, защото не се осмелявах. В началото чувствата ми към нея (книгата) се двоумяха и не знаех дали ми харесва, но след последните страници толкова съжалих, че нямам под ръка и втората книга.
Поръчах си книгата на английски и се извинявам за английските цитати, но няма откъде да им видя превода. Също така мисля, че българската корица ми харесва малко повече, защото изглежда по-изчистена, но да се върнем към ревюто. 

Сюжетът на книгата е изключителен и напълно неочакван, разказан от първо лице. Всеки може да предаде другия и накрая ще се питате как не сте го предвидили това. Когато стигнах до най-съществения обрат ми се искаше да крещя, защото случващото се беше ужасно и неочаквано.  

“Anyone can betray anyone.”

Въпреки, че сюжетът има много общо с други книги като "Игрите на Глада", "Дивергенти" и "Изборът", това не се набива на очи, защото всичко е написано по такъв начин, че да прикрие умно тези прилики и да ги преобрази в нещо като много по-добра смесица с по малко от всичко. Разбира се, това с приликите към други книги не се случва през цялото време, а само при някои по-силни сцени. И колкото и добре да са преобразени, останалата част от книгата е още по-добра.
Както винаги при почти всички фентъзи и young adult книги, присъства и нещо като любовен триъгълник. Обаче и двата ъгъла на триъгълника са така представени, че читателя не знае и кой при кого иска да отиде. Обаче накрая аз лично все още предпочитам принц Кал пред Мейвън, въпреки че знам, че и с Килорн може да се случи нещо и той също не е лош избор.
Лично на мен ми харесваха повече бойните и напрегнати сцени, отколкото тези, в които двама от главните герои баха насаме.

“I told you to hide your heart once. You should have listened.”

“What I need and what I want are two very different things.”


Героите също са така оплетени и сложни, колкото и сюжетът. 
Любимият ми герои, разбира се, е Мер, а най-омразният ми е Мейвън и може би майка му Елара. Кал беше героят, който започна историята в книгата и този, който първи попадна в капана на невидимата клопка. А Мер беше оръжието на двамата гладни за власт герои, но тя все пак успя да се измъкне от тях, за да събере сили и да отмъсти за всички; да се бори за нещо, което цял живот е мечтала, вместо да се откаже от каузата и да живее заедно със "змията" в уют и слава. Може би заради това тя ми е любимката. Има решителност в нея.

Нещата, които не ми харесват в книгата не са много, но все пак имам няколко забележки. Главно са свързани с някак повтарящото се начало, което има познати проблясъци от други книги. Не е чак толкова биещо на очи, но ти се струва познато докато четеш на моменти. Все пак, книгата ми достави удоволствие с историята си.

Като цяло съм много доволна, че прочетох книгата. Давам й четири звезди и очаквам да прочета втората част с нетърпение. А ако вие сте фенове на "Игрите на глада", "Дивергенти" и "Изборът", тази книга ще ви допадне и няма да съжалявате. 
                                                                                                

This is a world divided by blood - red or silver.The Reds are commoners, ruled by a Silver elite in possession of god-like superpowers. And to Mare Barrow, a seventeen-year-old Red girl from the poverty-stricken Stilts, it seems like nothing will ever change.That is, until she finds herself working in the Silver Palace. Here, surrounded by the people she hates the most, Mare discovers that, despite her red blood, she possesses a deadly power of her own. One that threatens to destroy the balance of power.Fearful of Mare's potential, the Silvers hide her in plain view, declaring her a long-lost Silver princess, now engaged to a Silver prince. Despite knowing that one misstep would mean her death, Mare works silently to help the Red Guard, a militant resistance group, and bring down the Silver regime.But this is a world of betrayal and lies, and Mare has entered a dangerous dance - Reds against Silvers, prince against prince, and Mare against her own heart . . .

Бележка: Книгата си я закупих от BookDepository
Ако още не сте харесали страницата на блога във Фейсбук и искате да научавате за новите ревюта, можете да видите линк в страничното меню.
 Потърсете ревюта за следващите две книги от поредицата в търсачката.

0 коментара:

Публикуване на коментар