, ,

Ревю - На пет стъпки от теб.



Автор: Рейчъл Липинкот, Мики Доутри, Тобаяс Яконис
Заглавие: На пет стъпки от теб
Жанр: YA роман, тинейджърски
Оценка: 3,5/5


Стела е болна от муковисцидоза - болест, заради която тя има само на 35% работещи бели дробове. Болницата, която посещава вече години наред, тя възприема като свой втори дом. А когато Уил - друг болен с муковисцидоза, но и от б.цепатия - също постъпва в тази болница, тя започва да вижда всичко по различен начин, всичко й се струва ново и непознато, дори по-цветно... защото тя се влюбва. Уил и Стела желаят да бъдат заедно, но правилото при болните от тяхната болест е изрично - трябва да са на безопасно разстояние един от друг, задължително на не по-малко от шест стъпки. Но това няма да ги спре да си "откраднат" една...
 




 "На пет стъпки от теб" е от онзи тип книги, на които нещо им куца, но пък по които филмовите адаптации винаги се получават добре. Ревюто ми няма да бъде особено дълго и широкообхватно, защото тук може да се отговори на въпроса "хубава ли е книгата?" със съвсем кратък отговор. И той е: става. *свива рамене* Просто книгата не е за мен, но съм сигурна, че на други читатели би се харесала много. Ако вие се чудите дали книгата ще ви хареса, то ако харесвате книги от типа на "Вината в нашите звезди" и "Всичко, всичко", отговорът е ДА, ще ви хареса! Иначе малко ще ви се опъне, както се случи и с мен, защото е (да си го кажем направо) клиширана... 


 Книгата не е сълзлива, но е поучителна и вдъхновяваща.
 Не бих казала, че историята започва силно или пък зарибяващо, по-скоро започва със спокоен ритъм и постепенно въвежда читателя в случващото се. Такова си остава и темпото в цялата книга, няма спонтанни и изненадващи моменти, които да създадат някакво напрежение. А и като цяло книгата ми се стори постна, имах нужда от по-дълбоко вникване в самите персонажи и в засегнатите проблеми. Самата болест и всичко свързано с нея е обяснено достатъчно добре и погледнато от тази страна, "На пет стъпки от теб" изпълнява своята идея да информира хората относно съществуването на муковисцидозата. Идеята ми се струваше много добра в началото, но с развитието на историята, честно да си призная, останах малко разочарована.

 Стела и Уил са типичният пример за герои, изпитващи забранена любов в тийн книга. Но макар и клиширани, тези двамата ми допаднаха, а понякога човек има нужда точно от този тип сладникави книги. Самото им развитие като двойка е удовлетворяващо, а разменените им реплики са наистина приветливи. Обаче най-много от всичко ми хареса идеята за това да живееш за момента, защото не знаеш дали няма да ти бъде последен. И Уил, а в последствие и Стела, разбират, че това е най-важното нещо, а с постъпките си на финала го доказват. Според мен това е най-силната страна на книгата, заради която си би си струвало да се прочете.



“How long will I live my life afraid of what-ifs?”
 
***

“If I’m going to die, I’d like to actually live first. And then I’ll die.”


 "На пет стъпки от теб" не е сложна за разбиране, но ако се вгледаш, има десетки нюанси сред стерилно бялото на болничната сграда. Това е юношеска книга, която има потенциал да ви вдъхнови да преосмислите живота си и дали изживявате всичко до крайния предел! Сигурна съм, че тази книга ще се хареса на младите тийнейджъри, но за търсещите нещо не толкова тийн и с неочакван финал, препоръчвам да обмислят избора си. Не виждам смисъл да давам нисък брой звезди като оценка, защото книгата е хубава, но просто не е за мен.


Благодаря ви за вниманието и до скоро!  











Стела Грант спазва стриктно всички правила, особено когато става дума за лекарски предписания. През по-голямата част от живота си тя е принудена да посещава редовно болница заради заболяване на белите ѝ дробове. И е твърдо решена да страни от всеки, който може да я зарази и така да осуети шансовете ѝ за трансплантация на нови бели дробове. Дистанция от шест стъпки. Без изключения.
Уил Нюман е почти на осемнайсет и единственото нещо, върху което иска да има контрол, е възможността да откаже посещенията си в болница. Той не се интересува от лечението си и от новото експериментално лекарство. Скоро ще стане пълнолетен и ще може да види света не само от прозорците на болниците, в които е бил.
Уил е точно това, от което Стела трябва да се пази. Един негов дъх и тя може да се прости с мястото си в списъка с чакащи за трансплантация. И ето че безопасността, която шестте стъпки трябва да ѝ осигурят, се усеща и от двамата като наказание.
Какво би се случило, ако нарушат съвсем леко правилата? Може ли пет стъпки един от друг да бъдат толкова опасни, ако ще предпазят сърцата им от разбиване?







 Препоръчвам също и:
Всичко, всичко - Никола Юн
Вината в нашите звезди - Джон Грийн







0 коментара:

Публикуване на коментар