, ,

Вечната дилема – ревю на „Богат, беден“ от Ъруин Шоу


   

Автор: Ъруин Шоу
Заглавие: Богат, беден
Жанр: роман
Оценка: 5/5
*книжно ревю без спойлери*


Едно семейство, три съдби.
Джордах са американска фамилия, в чиято история се преплитат вечните теми за любовта, омразата и сблъсъка между поколенията. Майката и бащата са озлобени един срещу друг неудачници, които са твърде далеч от сбъдването на американската мечта. Трите им деца са обречени да градят живота си от дъното.
Единият син, Рудолф, е прилежен ученик, който упорито и неотклонно се стреми към богатство и обществено признание. Брат му Том е агресивен неудачник, който умее да получава своето само със силата на юмруците си. Сестра им Гретхен е лекомислена хубавица, която мисли, че лесният и приятен живот е на една ръка разстояние, но греши.
Тримата наследници на фамилията Джордах поемат в различни посоки, решени да не повтарят грешките на родителите си, но кръвта вода не става. И колкото и различни да са житейските им избори, те винаги се оказват зависими един от друг. А парите не са и никога няма да бъдат мерило за това кой е постигнал щастието.



  Привет, читатели!
 Толкова ми се иска всички книги да бяха тъй добри като тази! „Богат, беден“ е задължителна книга за всеки читател, независимо дали му влиза в любимата жанрова категория. Няколко часа след като прочетох тази книга все още се чудя как да напиша всичко, което мисля за нея. В главата ми е един ураган от мисли и чувства. Но със сигурност знам едно – това е поредната моя любима книга, която се превърна и в нещо много по-важно. Тя е един безценен житейски урок.

 Думата, която би описала романа най-добре, е „истински“. Историята на семейство Джордах е разказана по изключително увлекателен начин и се развива през средата на миналия век. У мен това предизвика една носталгия за време, в което не съм живяла, но и също така изненада, защото макар и светът да е изключително напреднал днес, хората си остават старомодни във всяко нравствено отношение. 

 „Богат, беден“, освен че проследява сагата на всички герои, носещи фамилията Джордах, предоставя и една цялостна картина на обществото. Читателят може да се огледа във всеки един персонаж, като се припознае малко или много и си направи своите изводи.


„И в човешките недостатъци понякога има хармония.“

 А контрастите в книгата не свършват само със заглавието. В „Богат, беден“ се противопоставят всичките човешки идеали в стремежа на героите да постигнат целите си. Някои се стремят за пари и власт, други за божието опрощение, трети за щастие, а четвърти за всичко това едновременно. Но както е и в истинския живот, човек не може да има всичко, което си пожелае, не може да се радва на всички блага на живота.
 Серията от нещастия, която следва семейство Джордах, сякаш е вкоренена в гените и в кръвта им. Техните животи са една неспираща лента от събития от всякакъв характер, които те карат да четеш до два сутринта без да се усетиш за излетялото време. Някак хипнотизиращо действа да проследиш тези три различни съдби с техните добри и лоши моменти. А от атмосферата на двадесети век не са спестени никакви детайли, затова се пригответе да отпътувате назад във времето. Ще се разхождате по Бродуей, ще се повозите в буик, ще попътувате из Средиземноморието и ще забележите красотата на скромните малки градчета.

 Всеки един от героите бива завъртян на колелото на съдбата и само най-силните могат да останат недокоснати от опасностите. Тримата главни персонажи са като три различни крайности: Рудолф е винаги подготвен и има планиран целия си живот; Гретхен се оставя на съдбата; а Томас на момента решава накъде да поеме своя път. Неведнъж си помислих, че както в „Песен за огън и лед“ играят „играта на тронове“, така в „Богат, беден“ се играе играта на живота.

 „Богат, беден“ е задължително четиво за всеки и го препоръчвам с цялото си сърце! Не мога да си обясня защо книги като тази не са включени в програмите по литература в училище, а после се очаква учениците да проявяват интерес към това изкуство. Със сигурност този роман ще остави отпечатък и върху вашата душа и ще ви накара неведнъж да се замислите. Книгата е колкото житейска, толкова и философска. Оставя много неща недоизказани, за да покаже, че животът не винаги е розов. Надявам се да съм успяла да ви убедя, че това е книга, която си заслужава времето ви, дори и повече!


Благодаря ви, че отделихте от времето си и до скоро!♥



Подобни книги:
Игра на живот - Кен Гримуд
Семеен албум - Даниел Стийл













0 коментара:

Публикуване на коментар