, ,

Поредици, които не съм завършила.

 


Привет!   
 Случвало ли ви се е да не довършите някоя поредица? Говорим за онези, които вече са пълни и издадени, а не за такива, които все още се пишат. На мен ми се е случвало. И един ден осъзнах... аз имам доста започнати поредици. По принцип съм от хората, които завършват това, което започват. Което в някои случаи не е добре, защото трябва да дочитам книги, които не ми харесват особено. Но ако книгите са истинско мъчение без признаци, че нещо би се подобрило, разбира се, че ще я оставя. Няма да назовавам заглавие, защото вече ще се повтарям сто пъти. В този пост ще разделя книгите на Няма да довърша и на има шанс да довърша.

Има шанс да довърша:
 

1. Алена кралица
 Според думите на една моя приятелка, книгата е от онези серии, в които най-интересното се случва винаги най-накрая, колкото да те накара да си купиш следващата част. Не обичам книги с пълнеж. Първата книга от поредицата ми хареса страшно много! И бях супер ентусиазирана за втората, но когато се разрових из нета, видях, че наистина втората книга е слаба. В момента съм започнала втората част, просто защото скоро излезе четвъртата от поредицата (на английски) и реших да й дам шанс, за да не изоставам със серията. Но да ви споделя честно, не съм очарована особено. Ще видим какво ще излезе. 
 

2. Домът за чудати деца на мис Перигрин
 Тази книга прочетох, защото филмът страшно ми хареса. И се оказа, че разликите между филм и книга са огромни, но това не е новост. Хареса ми историята и всичко, но отново интернет ме отказа от довършването й. Много хора казват, че втората книга не е толкова добра. И че снимките в нея не били толкова свързани с историята както в първата. Има шанс да я прочета тази серия, но вероятно ще бъде много по-натам във времето.   
 





3. Сянка и Кост
 Тази поредица всъщност не мисля, че й е тук мястото, но се брои за незавършена... затова ще кажа няколко неща и за нея. Много ми хареса първата книга от серията Гриша на Лий Бардуго (т.е. Сянка и кост) и има доста голям шанс да допрочета серията, но все не стигам до нея. Предполагам, че след като веднага не съм дотичала до библиотечката си за продължението, значи все пак не ме е грабнала толкова. Но не се лъжете по това мое преживяване, защото книгата е много добра! 
  





Няма да довърша:

4. Тъмна Дарба
 Първата книга беше съвсем ОК. Но втората... мъчих се да я дочета само защото толкова много исках нещо интересно да се случи! Уви, нищо подобно не стана и съвсем се отказах да довърша трилогията. Самата идея и замисълът много ми допаднаха още в началото и ме е много яд, че не се получи. На много пъти почти щях да оставя книгата недочетена (втората), защото самото четене беше тегаво и... може би тежко. Поне при мен така се получиха нещата с тази трилогия. Много хора казват, че им е харесала, но... ще замълча дотук, за да не обидя някого. 
 

5. Хрониките на Нарния
 Един от малкото случаи, когато филмът е по-добър. Обожавам филма! И затова исках да прочета и книгите. Те са седем или нещо подобно. Вече не помня дори докъде стигнах с тях, защото ги четох около ноември миналата година, а те бяха и доста разбъркани и различни от филмите. Просто... не ги четете, ако вече сте гледали филмите. 

 Това бяха поредиците, които засега са в застой при мен. В началото, когато започнах да чета сериозно, не съм си мислила, че някога ще стигна дотам, че няма да завърша книга или поредица, защото бях до уши влюбена в книгите. (не, че сега не съм. Просто... съм по-мъдра, може би.) Съветвам ви да не четете нещо, което не ви харесва. Четенето е за удоволствие, затова, ако по-скоро ви натоварва, отколкото да ви разпуска, то по-добре го оставете и напишете едно лошо ревю някъде в интернет. Ще ви олекне, казвам ви го от личен опит.  
 
 Вие имате ли поредици или книги, които не сте прочели докрай?


 

2 коментара:

  1. От „Алена кралица“ аз прочетох дори „Кралска клетка“ и не ме питай как я издържах. Най-добронамерено не бих препоръчала да продължиш. Става пълен боклук и изобщо не ме интересува, че ми остана само една книга всъщност, не бих я прочела и да си изгубя още от времето, мисля че с клетката бе достатъчно пропиляно. Айвярд тотално опропасти тази поредица, първата книга беше добре, но след това... нищо особено и толкова тъпи герои, имам предвид най-чиста форма на думата тъп. Съжалявам ако съм малко остра, когато изпитвам силни емоции към нещо(било то негативни или позитивни) ставам доста разпалена на тази тема. Ако все пак искаш дай ѝ шанс, има хора, на които страшно много им харесва(незнайно как и защо?). Аз съм от тези, които не я понасят и бих се радвала да спестя на някого другиго времето и разорованието от тези подобия на книги.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще приема съвета ти от части. Но...ох. След почти две седмици завърших втората книга. Беше мъчение, да си призная. Огромно е колебанието ми и съм си казала, че ако третата книга е същата, ще я зарежа просто, дори и да съм на втората страница. Може би ги чета, защото така ми хареса първата, че отчаяно ми се иска да намеря нещо хубаво, което да ме грабне... Много ме е яд, че историята се разваля по този начин. Ама много!

      Изтриване