, , ,

Интервю с Мартин Колев, автор на Софийски Магьосници


Първо искам да благодаря на Мартин Колев, че се съгласи да отговори на моите въпроси за скромния ми блог!

Мартин Колев е авторът на "Кучето на терасата" и "Микро", които са сборници с разкази, а сега той издава и следващата си книга "Софийски Магьосници".
 
С автора се свързваме чрез Фейсбук и ето какво ни разказа той:

1-Разкажете ни нещо относно новата ви книга, което го няма в описанията й из мрежата
Това е опасно начинание – отвсякъде дебнат спойлери. Книгата разказва за живота и приключенията на група софийски магьосници, които се сблъскват с мистериозен враг. Мисля, че още никъде из мрежата ги няма имената на тези магьосници: Свилен, главен герой и ментор на младия Бриян; Игнат, възрастен времегьосник; Белота, измамник и любител на игрите с карти; Изаура, кръстена за свое нещастие на героиня от сапунен сериал. Всеки има своя магьосническа школа и амулет за заклинания. За нас остава възможността да открием магическия си амулет с този тест: https://tinyurl.com/sofmag-test  
 
2- Наложи ли ви се да проучвате нещо по време на процеса на писане, ако да, какво бе то?
 
Романът изискваше сравнително малко проучване, свързано главно с архитектурата и историята на София. Четох и доста народни поговорки заради магическата система, която измислих. Както често се случва, повечето проучвания отпаднаха от крайния текст. Останаха само откъси, като например историята на Нощния магьоснически трамвай 32 (стара съборетина, която се задвижва с магия и почти винаги те отвежда, където трябва). 
 
3.Какво Ви вдъхнови да напишете "Софийски магьосници"?

Много неща. Главното е, че исках да прочета такъв роман, ситуиран в нашата действителност. Не открих такъв, затова го написах. 
 
4-Да очакваме ли нещо ново и различно от другите книги за магьосници и заклинания?

Определено. Не виждам смисъл от писането на книги, които вече съществуват. Надявам се, че всеки читател на „Софийски магьосници“ ще открие вътре нещо непознато, но близко. Най-главното е очевидно – действието се развива в днешна София, а героите са си българи отвсякъде. Пият „Шуменско“ и правят заклинания за краткотрайна амнезия на кондукторите в автобуса.
 
5- Ако можехте да бъдете някой от героите в книгата, кой би бил той и защо?

Въпрос с повишена трудност. Много често влагам в героите си качества или умения, които бих искал да притежавам. Може би ще избера Белота, защото той е в перманентно добро настроение и няма проблеми със съвестта. В крайна сметка това е едно от великите вълшебства на книгите – възможността да влезем за малко в нечия чужда кожа.
 
6- И накрая, работите ли върху нещо ново в момента и да очакваме ли продължение?

В момента се занимавам главно с пиесата „Кроасан“, която спечели конкурс на Театър 199 и ще бъде поставена там през следващата година. Иначе в главата ми (и на лаптопа) отдавна узрява продължение на романа; струва ми се, че върви доста обещаващо. Още не знам дали ще види бял свят – това до голяма степен зависи от приема на „Софийски магьосници“. Благодаря за интервюто и ти желая много успехи!

И аз благодаря на Мартин Колев за отделеното време и му пожелавам книгата да пожъне голям успех!
А сега аз се отправям към сайта, за да видя кой е моят амулет ;)

Ще завършим тази публикация с анотацията на книгата и с нетърпение очаквам да я прочета:
Не е лесно да си софийски магьосник. Трябва да браниш града от злите здрачници и всички сили на мрака, а в замяна не получаваш дори безплатна бира. Маг-милицията основно обискира сладкарници, а изчезванията на столични магьосници зачестяват.
За щастие с разследването се заема легендарният Свилен Воев. Не му е лесно, все пак наскоро е бил зарязан от приятелката си заради някакъв знахар-женкар. На всичкото отгоре трябва да обучава на занаят младия Бриян, който случайно открива, че столицата е доста интересно място с невидимите си магически улици.
В мрака бродят сенки, сива котка изниква на всяко местопрестъпление, а слънцето над София залязва ли, залязва… Щом дойде петък, магьосниците със сигурност ще отскочат до любимата кръчма на Шестте кьошета. Стига да оцелеят дотогава.
 

0 коментара:

Публикуване на коментар