Ревю на Племенникът на Магьосника


Автор: Клайв Стейпълс Луис
Жанр: фентъзи
Заглавие: Племенникът на магьосника
Моята оценка:
                                                                 
 

Това е предисторията на всички книги за Нарния. От нея разбираме как се е случила цялата магия и как обикновени хора от нашия свят са открили как да пътуват до чудатата страна. Запознаваме се с вуйчо Андрю, малките Поли и Дигъри, първият крал на Нарния и, разбира се, Аслан.
Откриваме и историята зад светещия фенер, с който се запознаваме в един зимен ден с Луси в първата книга. Тази предистория ни разкрива всичко, за което някога сме се питали.

Този път ревюто ми ще бъде сравнително кратичко, защото и книгата не беше особено дълга. (150 страници) Много се двоумях дали да я започна, защото тя по принцип се води като книга седма. Обаче при българския превод тя е сложена като първа и затова реших да я прочета преди всички останали от серията за "Хрониките на Нарния".
 Общо книгите са седем, но поради недългия си формат, те се четат за около два дни.И така, понеже аз съм гледала само филмите за Нарния (засега) и те много ми харесват, тази книга ми помогна да разбера много от нещата, които са в историята. Научаваме неща, както вече споменах, за светещия фенер, Аслан, а също и за говорещите животни.  Но мисля, че книгата не е от най-добрите на автора. Всичко ми се стори малко банално, особено това където се оказва, че има много други светове (както Нарния и нашия, например), а хората могат да пътуват с магични пръстени между тях. Това единствено ми намеква, че авторът е можел да напише още десетки истории след написването на последната книга от поредицата. Но това би отегчило читателите. Още повече, че някои неща ми се струват излишни в тази книжка и си мисля, че би било много по-добре, ако е била обработена малко повече или по-добре казано - обмислена.
Ясно се разбира какво е искал авторът да разкаже на читателите, но лично аз го приех като нещо излишно. Разбира се, книжката не ми отне повече от ден, за да я прочета, но все пак си е цял ден, в който можех да прочета нещо друго. Надявам се следващите книги за Нарния да не ми оставят такова впечатление като тази предистория, защото н
е ми се случва често да давам такъв брой звезди на книга и рядко падам под 4 звезди. Но тази си ги заслужава тези три заради нещата, които изброих по-горе. 


Благодаря ви за вниманието за този кратък пост, а ако желаете да си поръчате книгата на английски и да си упражните езика, можете да го направите от  ТУК с безплатна доставка.

“No great wisdom can be reached without sacrifice.”  

“Things always work according to their nature.”  

0 коментара:

Публикуване на коментар