, , ,

Най-епичната история в цялата вселена - Ревю на Обсидио.




Автор: Джей Кристоф и Ейми Кауфман
Заглавие: Обсидио
Жанр: сай-фай
Оценка: 5/5
Бележка: най-епичната история в цялата вселена.



 Книгата започва с водещото се съдебно дело за престъпленията на БайТек. Следва разглеждане на файлове от Досието Илумине, изготвено от Кейди Грант, Хана Донъли, Аша Грант и останалите, за да разкрият на цялата вселена за скритите тайни на БТ. Обсидио проследява историята на Мао - корабът на Фалк, на който са всички спасени от Хеймдал и Александър. И всички те отиват към Керенза, където не знаят, че БайТек са наложили властта си. А междувременно, на ледената планета Аша Грант е част от бунтовническа група, но как да се справи и с всичко останало - малкото момиче, което крие от лапите на войниците, и бившата си любов, който е станал част от врага.


 Откога чакам да прочета тази книга! След "Гемина", която ме остави напълно разрушена психически и физически, постоянно проверявах дали пък няма новини за идването на "Обсидио". Накрая след доста дълго чакане се сдобих с оригиналната версия на книгата, защото не знам дали можете да си представите как копнеех да я прочета възможно най-скоро. И сега с огромна развълнуваност пиша това ревю! 

 "Обсидио" с две думи е "перфектният финал".
 Всичко, което феновете очакваха да се случи (е, поне аз) се случи. И не си мислете, че "Обсидио" е от типа книги, написани само защото авторът е решил да угоди на своите фенове. Напротив, смело твърдя, че от първата страница на първата книга, та до самата 615-та на тази, няма и момент, в който Ейми Кауфман и Джей Кристоф да позволят на читателя да скучае. Ако имаше такива моменти, то книгата нямаше да бъде част от тази трилогия и на нея да пише "Досието Илумине". 

 Разбира се, имаше някои малки разлики с предишните две, но нищо негативно. Например, когато започнах да чета, навлязох много по-бързо в самата история, осъзнах се лесно от кой момент се започва разказа и за кой герой става въпрос. При първите две книги това го нямаше. При тях има едно около 20-30 страници, в които просто четеш и чакаш да хванеш нишката. Затова се радвам, че при Обсидио почти веднага навлязох в нещата и така се насладих на по-голяма част от самата книга.

 Новопоявилите се герои също много ми допаднаха. Дори може би малко повече като характер и цели, но най-много си обичам Хана и Ник, в това няма съмнение. Историята на Аша и Рис (новите герои) е съвсем... не-специална, но това я прави необикновена. Те нямат някакви специални умения, както например Кейди със нейните компютърни способности, или Хана с нейното кунг-фу. И така Аша и Рис ми направиха много по-силно впечатление за разлика от всички останали.
 Намирам персонажната система на тези три книги наистина сложна и многопластова. Дори третостепенните герои са важни. Към всяко едно име, авторите са се отнесли с внимание, което се забелязва лесно. Една от причините да харесвам тези книги е именно тази. Но тя е просто една от многото, а те, повярвайте ми, наистина са много!  
 А и не си мислете, че този път ще се разминете с изкуствения интелект. АЙДАН си е АЙДАН, и си е страшен. Но като че ли и него го харесвам като персонаж. Както и Кейди, и аз се привързах към него. Ролята му в книгата е важна, а и след като имаме космически кораби, как да нямаме и ИИ? 

“I was thinking," he murmurs. "There'a billion different versions of you out there, in a trillion different universes. And I still can't get over how lucky I am that, out of all those versions, you're the one that's mine.”    

 Не смятам, че "Обсидио" е кулминацията на трите книги. За мен това би била "Гемина" заради изключително силното напрежение в нея. Обаче Обсидио е хем развръзка, хем един красив епилог на цялата история. Честно да ви кажа, не вярвах, че едни файлове и звукови записи могат да ме накарат да се вълнувам повече, отколкото нормално написаните книги, но ето. И трите книги от Досието Илумине са доказателството. И искам още! Наистина ми се иска да има още от тази невероятна история. Определено по-натам ще препрочитам тези книги, а на вас ви ги препоръчвам горещо. Особено, ако сте любители на сай-фай и тийн жанра, както и на трилър книги, защото дори няма да намерите време да мигнете. 

Благодаря ви за вниманието и весело посрещане на новата година!♥


 




 Кейди, Езра, Хана и Ник тъкмо са избягали на косъм от атаките над станция „Хиймдал“ и сега се намират в претъпкания с бежанци товарен кораб „Мао“. Предвид унищожението на порталната станция и недостига на ресурси, единственият им вариант е да се насочат обратно към Керенза IV. Но какво ли ще открият седем месеца след инвазията?
Междувременно братовчедката на Кейди – Аша, е оцеляла от първоначалното нападение над „БайТек“ и се е присъединила към съпротивата на Керенза IV. Когато Рийс – стара тръпка на Аша – се появява отново на Керенза, двамата се оказват от различните страни в конфликта.
Времето изтича, а последната битка ще се води както на суша, така и в космическото пространство. Героите ще бъдат победени, а сърцата – разбити.







Ревю на Илумине
Ревю на Гемина

Подобна книга, която препоръчвам - "Петата вълна"


0 коментара:

Публикуване на коментар