, , ,

Ревю на „Алиби“ от Агата Кристи – #агатапрезюли



*книжно ревю без спойлери*

Автор: Агата Кристи
Заглавие: Алиби
Жанр: криминален роман
Оценка: 4/5



Поредният заплетен случай, който обаче не плаши легендарния детектив Еркюл Поаро...

Богата вдовица, отровила съпруга си, е мъртва. Всички смятат, че се е самоубила... до момента, в който предполагаемият й любовник Роджър Акройд е убит в кабинета си. Еркюл Поаро се заема с разследването. Кой е извършителят? Случаят е толкова необичаен, че дори и гениалният детектив няма идея как да го реши... Романът "Алиби" се нарежда сред безспорните шедьоври на криминалния жанр.



 Приветствия в моя блог, читатели!
 Вижда му се краят на моето книжно предизвикателство това лято. „Алиби“ е последната книга за „Агата Кристи през юли“ и се радвам, че е именно тя. Имах планове да прочета още толкова книги този месец, но вече усещам как започвам да бъркам сюжетите.

 В началото с „Алиби“ не се спогаждахме и ми вървеше някак бавно, но някъде след средата нещата се оправиха. Точно за „Алиби“ нямах особено много очаквания преди да я захвана. Не четох ревюта и всякакви други подобни мнения, а се водих само по звездите в Goodreads [които са 4.25] и интересното заглавие. Може да се каже, че е съвсем на случаен избор, който не се оказа толкова лош.


 Самата история този път се разказва от името на доктор Шепърд, който много прилича на Хейстингс по държание и характер. Той се среща случайно с г-н Порот [в този момент от книгата никой все още не знаеше как се произнася името на чужденеца – мосю Поаро] без да знае, че съвсем скоро ще станат особено близки в ролите на Холмс и Уотсън.

 Действието бих казала, че започва от по-далече, отколкото е нужно. Някои моменти ми се сториха излишни, а случаят се затяга прекалено бавно. В края, разбира се, ще видите колко много са уликите, водещи до очебиещия вършител на убийството. Ала все нещо ми куца в цялата работа с тази книга и не мога да преценя какво е то. Може би е свързано със стила на писане и как е представена изобщо цялата случка. Липсваше ми повече обвързаност между героите като че ли... Нещо от този род не ми позволи да дам пълен брой звезди на „Алиби“.

 Признавам, че отново не заподозрях убиеца, макар че вече в последните няколко глави се запитах дали пък не е именно *въпросният образ*. Заглавието на романа малко ми издаде в един момент, но пък то толкова си пасва на сюжета, защото всички персонажи имат твърдо и неоспоримо алиби!

 Знам, че това се води любимата книга на самата Агата Кристи [от собственото й творчество, разбира се], но според мен е писала и много по-добри. Продължавам в търсенето си на книга, написана от Агата, която да е по-добра от „Убийство в Ориент Експрес“. Зная, че все за този Ориент ви говоря, но признайте, че е зашеметяващ случай!


Благодаря ви, че отделихте от времето си! Желая ви много книжни моменти и до скоро!♥



Полезни линкове:

Книгата в Goodreads
Фейсбук страницата на The Book Pub
Моят книжен Instagram профил

За книжното предизвикателство – Агата Кристи през юли.

Книги, които също ще ви харесат:
Веселото гробище – Лора Лазар
Аферата в Стайлс
Убийство на игрището за голф
Убийство в Ориент Експрес
Смърт край Нил





0 коментара:

Публикуване на коментар