, , ,

Всеки иска да управлява света на Отмъстителите!








Автор: Дан Абнет
Заглавие: Отмъстителите - всеки иска да управлява света
Жанр: приключенски, сай-фай, фентъзи, Marvel
Оценка: 5/5





 Отново сме в 2012г. и нещата се объркват тотално... Комуникацията по целия свят се срива, едновременно се случват няколко катастрофи от ниво "алфа", а отборът на Отъстителите нямат връзка един с друг. Всеки един от тях се изправя срещу своя най-голям враг и то сам самичък без да подозира, че всъщност светът го грози много по-голяма опасност. Героите ще трябва някак си да се съберат обратно и да работят заедно, за да я предотвратят. 



 Не знам дали сте наясно с факта, че съм голям фен на всякакви нърдски неща. Марвел и неговата огромна вселена е едно от тях. Има ли логото на Марвел - за мен е! Затова и не можеше да пропусна тази книга. Цялостното ми мнение е, че си заслужава и времето, и парите. Хареса ми достатъчно, че да й дам без да се замислям 5 звезди!

 Зърването на годината "2012" в началото на книгата ме наведе на мисълта, че това ще бъде преразказ на филма, развиващ се в същата година. Обаче много скоро след началото осъзнах, че нещата изобщо няма да са толкова прости и не мина дълго време преди да си кажа "какво, по дяволите, се случва!?". И както всеки един филм на Марвел, книгата също започва интригуващо и все едно по средата на цялосния проблем. Не виждаме как той се е зародил, а как процъфтява в цялата си мощ... и то едновременно на няколко места по света.

 Ще си кажете, че това е поредната история за супер герои, които спасяват света. Обаче за мен тази история е по-различна от обикновено Изненадах се, че любимите ми герои бяха разединени и разпръснати по този начин, без да имат връзка един с друг. А на всичкото отгоре, не им върви и със справянето с проблемите им. Дори има моменти, в които няма какво друго да си помисли един читател, освен че даденият герой ще загине, което в момент като този (след излизането на "Отмъстителите: Краят") е доста болно място.
 Тази книга изправя пред изпитание всичките Отмъстители. Тяхната издръжливост, лоялност, дори тяхното геройство  са под въпрос. Едно е да има кой да ти пази гърба, но съвсем друго да си съвсем сам със собствените си възможности, а светът, който винаги си познавал, да виси на косъм.


 "И преди съм се опитвал да завладея Земята. ... Тя е невероятно ценна поради своето място, своето разположение в структурата на Космоса. Тя е свят с особена сила и енергия, опора на магията. Малко са местата във Вселената с по-голяма мистична важност."
 

 Характерите на персонажите, бих казала, че са напълно автентични и се припокриват с това, което сме свикнали да виждаме в MCU. Единствено Тор ми мърдаше малко встрани. Иначе Тони си остроумничи както винаги (вечният хуморист), Наташа е готова да се жертва за каузата без да трепне от страх, а Капитана винаги търси най-доброто решение за справяне със ситуацията. Бях приятно изненадана, че в книгата са пряко включени и герои като Алената вещица, Куиксилвър и Вижън.
 А лицата на враговете са напълно неочаквани, дори единият от тях ще ви изкара акъла, особено ако знаете на какво е способен. Почти всеки един от тях може да забележите във филмите, затова ще сте наясно с техните способности донякъде. И тук идва един много важен въпрос.

 Става ли "Отмъстителите: всеки иска да управлява света" за нови фенове?
Погледнато от страна на сюжет, описания, герои... Да, един човек, който тепърва ще се запознава с тази необятна вселена, лесно би разбрал за какво иде реч. Обаче лично аз първо бих препоръчала читателят да се запознае поне с основните филми, защото книгата представлява интересна интерпретация на вече случили се събития, като са добавени елементи от няколко различни филми. А и някои неща не са напълно обяснени и хората, непознаващи този свят, не биха си извадили от четивото всичко пълноценно.
Но така или иначе, няма да съжалявате, ако се докоснете до Марвел чрез тази книга, защото това е една мания, която бързо ще ви зариби.

 Силно (ама много силно) се надявам от Сиела да издадат и останалите книги под червеното лого, защото ние, феновете, сме тук и чакаме! Книгата задължително я препоръчвам на всеки Марвел фен! Това е един наистина причудлив начин да видиш любимите си герои. Не е точно като във филмите, нито както в комиксите. Няма картинки, а е описано с думи. А думите въздействат дълбоко... 
 

Благодаря ви за вниманието и до скоро! ♥ Очаквайте и поста ми за комиксите на Марвел, които прочетох!


Цялата планета е хвърлена в хаос. Злодеи, тайни организации, демони и роботи се опитват да превземат света. На пет места едновременно възникват кризи от степен „алфа“, световната мрежа спира да работи и единствено Отмъстителите имат силата да се справят с проблема.
В Берлин Капитан Америка се изправя срещу зловещата „Хидра“. Във Вашингтон Железният човек трябва да спре изкуствения интелект Ултрон, който почти е достигнал ниво на развитие, позволяващо му да подчини всичко на този свят. В Мадрапур Брус Банър попада в плен на Висшата еволюционна форма. В Дивите земи Ястребово око спъва плановете на Ц.Е.Л., а в същото време една голяма част от Сибир сякаш е изчезнала – продънила се е в друго измерение и само могъщият Тор може да я върне и да спаси Земята от ужасяваща участ.
И изобщо не е съвпадение, че всичко това се случва едновременно. Злите сили в този свят са задвижени от невидима, далеч по-голяма заплаха.











Препоръчвам още:
- Брилянтните - Маркъс Сейки
- Стоманеното сърце - Брандън Сандерсън








0 коментара:

Публикуване на коментар