, , ,

Ревю на Трансформации от Благой Иванов



Автор: Благой Д. Иванов
Заглавие: Трансформации
Жанр: фентъзи/хорър/трилър разкази
Оценка: 5/5
Бележка: подгответе се да настръхнете!



Младо семейство се наслаждава на пикник сред природата, когато едно от децата им прави грешката да се позабавлява със случайно открит мравуняк... Сприхав детектив подлага на кръстосан разпит мистериозен непознат и в процеса на разговора научава ужасяваща истина, която може да му коства живота... Любител градинар изравя в задния си двор древен артефакт, криещ зловеща сила, която моментално го обсебва... Безпощаден ловец на ликантропи побеждава в кървава схватка смъртоносен враг на прекалено висока цена... В разгара на зомби апокалипсис един мъж прибягва до отчаяна мярка, за да не бъде изяден жив...
Пригответе се за двайсет незабравими тръпки, които разкриват трансформациите на хора, места и събития в сблъсък с необяснимото. Тук ще откриете корпоративни злодеи, сюрреалистични съновидения и космически колонии, подходящо описани както с думи, така и с илюстрации, а след последната страница ви обещаваме ярки спомени, които неизменно гарантират натрапчиви кошмари.





"Трансформации" от Благой Иванов е сборник с разкази, който определено ще препрочитам в бъдеще! Забелязах книгата още когато от ориндж обявиха издаването й, а идеята за цели двадесет разказа в стил Стивън Кинг ми се стори чудесна. И наистина установих, че стилът на Благой прилича на този на Кинг, но само прилича... всъщност е много по-добър!

 Бях се настроила именно за истории в стил "Краля", ала това което открих ме зарадва много. За разлика от световноизвестния творец, забелязах, че Благой влага някакъв скрит смисъл във всеки от разказите си, било то по-дълбок, или не чак толкова. И то не просто какъвто и да е смисъл, ами такъв, какъвто ще ви накара да спрете да четете и просто да поразсъждавате.


    Също така, всеки един от разказите има раздвижен и примамлив сюжет, който бързо те омайва и докато се усетиш, обещанието "само още един разказ" се оказва "само още пет". Лично на мен най-много ми допаднаха "Разпитът" с неочаквания си обрат, "Паразитът" заради писмото в края му, "Отражението" заради задоволителния си край и "Роди се злодей", защото ми заприлича на мини роман. Което всъщност е следващият формат на книга, която бих искала да държа с името на същия автор. Защото имам чувството, че ако Благой напише роман в този жанр, то той би бил уникален.
 Въпреки всичко имаше и два-три разказа, които ми се сториха недовършени и недоизпипани от страна на самите случки, за които разказват... или може би просто за мен бяха прекалено шантави.



 Но независимо от техния сюжет и дали той разказва действие, развиващо се в няколко минути или в няколко месеца, има едно нещо, което обединява всичките творби. И това е настроението, което предизвикват. То е смес от трилър, напрегнато очакване, спиране на дъха и щипка страх. Докато четях забелязах всичките тези емоции да пропълзяват по гръбнака ми, затова ви обещавам, че няма да затворите книгата, без поне веднъж да настръхнете.  



 Няма как да пропусна да спомена нещичко и за илюстрациите в книгата. Те идеално допълват всяка една от историите и дори допринасят към атмосферата. Изобщо оформлението на книгата е една изящна изработка - и корицата, и илюстрациите са нещо, което да съзерцаваш дълго и с удоволствие. 



 Препоръчвам книгата на първо място заради самата стойност, а на второ заради това, че не е за изпускане, особено след като е от български (или както се казва "нашенски си") автор. Харесва ми накъде се развиват жанровете "фентъзи" и "трилър" в България, а ето че се появява и малко "хорър" на хоризонта. Жадно очаквам още!



Благодаря за вниманието и още веднъж благодаря на Благой за предоставената книга и му пожелавам безкрайно вдъхновение!







 
 Препоръчвам също и:
 - от български автор  "Веселото гробище" от Лора Лазар.




0 коментара:

Публикуване на коментар