, ,

Ревю на Веселото Гробище от Лора Лазар




Автор: Лора Лазар
Заглавие: Веселото гробище
Жанр: крими-трилър, мистерия
Оценка: 4/5
Бележка: български роман, достоен за съперник на световно ниво!



 В село Кралево, където малкото жители си се знаят помежду си и никога не допускат пришълци, започва серия от убийства. Тайфата на Вампора, Щурата Стела, Коко Хлопката и останалите герои биват жертви на необикновени случки, напомнящи им за отдавна забравена тайна. Тайна, която се е превъплътила в сенките на селото и наблюдава всеки с готовност да нападне отзад. Цялата история се преплита в една огромна загадка с безкрайни въпроси и множество заподозрени...



 За първи път се докосвам до творчеството на българската писателка Лора Лазар. И честно да си кажа - очарована съм! Колкото повече посягам към българските имена в днешната литература, все повече се убеждавам, че си заслужава да се четат. Вече трябва да се забрави за идеята, че българските писатели... така да се каже... не са на световното ниво. Пълни глупости! Но това е тема за друг път, сега да поговорим за "Веселото гробище".



 Книгата е микс от трилър, криминале и мистери, която според моите виждания има по нещичко за всеки. Лазар ми представи една увлекателна история, в която определено присъстваше талант, макар и с някои забележки от моя страна, за които ще говоря по-надолу в ревюто си. Хареса ми цялостната идея, която може да има и малко шантави наклонности, но в забавния смисъл, хареса ми също и съспенсът и как за отрицателно време превъртях половината книга, само защото жадно исках да знам какво ще се случи.



 Замисълът на историята ме впечатли със сложността си и цялата си цветност от страна на всичките улики, които колкото и да се мъчих, не успях да разгадая едва до финала. Нямам богат опит с трилърите и криминалните романи, но този определено  се оказа скрито съкровище за мен! 
 
 Загадката се сформира още от първата страница. Забелязах, че Лора Лазар не си пада много по дългите обяснения и детайли, тя предпочита речта като свое изразно средство. Във "Веселото гробище" няма да попаднете на дълги параграфи, но пък изобилието от пряка реч е наистина колоритно и придава раздвиженост. Желанието на младия Траян, избухливостта на Вампора, храбростта на Щурата Стела, детската психика на Коко Хлопката, Бончо Гладиатора, Глухата Марина и изобщо цялата галерия от образи в Кралево ме накара да се почувствам като част от самата книга. И да... имената са странни, но пък забавни.



    А персонажите няма как да не впечатлят и вас, сигурна съм! Всеки от тях ще ви напомни на някого, когото познавате, особено ако някога сте се застоявали в някое село. Самата атмосфера на книгата е автентична, а персонажите само допринасят за това. Лора Лазар умело борави с умението си да изгражда характери и всичките са далеч от плоските герои в някои американски романи, считани за невероятни творения от масовия читател. Е, Лора Лазар не е Дж. Мартин, но все пак впечатлява. Всеки от кралевците си има "косури" и идеята за ловджийската банда от пораснали хлапета ми се стори много готина.



 Само две неща не харесах в книгата и затова я отличих с 4 звезди. Първото от тях е, че в книгата има повече от една-две правописни грешки. Второто, което не ми допадна, беше финалът и моментите около разкриването на убиеца. Наистина очаквах друг финал и съвсем друг убиец, но пък всичко е напаснато, затова не мога да споря от тази гледна точка. Обаче намесването на богове, инцест и разни подобни ми дойде в повече... Особено в последните страници, където темите са обсъждани от героите надълго и нашироко.



 Въпреки всичко ви я препоръчвам, защото си заслужава да се чете, спор няма! Със сигурност не смятам да спра дотук с тази авторка и имам намерение да прочета и други нейни творби в бъдеще. 



Благодаря ви за вниманието!



Кралево е селце като всяко друго... или не. Чепатите му жители носят звучни имена като Велизар Вампоров, Коко Хлопката, Бончо Гладиатора, Щурата Стела, Глухата Марина, Димо Вълкобореца, а местният пръч е с гордото прозвище Краля. Инцидент с един от селяните отключва серия от мистериозни събития, които разбунват духовете, а напрежението се покачва, когато смъртта започва начесто да навестява къща след къща. Скоро става ясно, че в миналото на Кралево се спотайва зловеща тайна, която е излязла от отдавна утъпкания си гроб – и  сега търси отмъщение.





 
Препоръчвам:
Брилянтните (Маркъс Сейки)
Граф Монте Кристо
Игра на Живот (Кен Гримуд)




0 коментара:

Публикуване на коментар