, ,

Ревю на „Бунтът на сенките“ от Димитър Желев.




*книжно ревю без спойлери*

Автор: Димитър Желев
Заглавие: Бунтът на сенките
Жанр: съвременен роман
Оценка: 3/5




В малък български град мрежа от корумпирани институции е впрегната, за да реализира алчните амбиции на местен бизнесмен. Зад гърба му надничат личности, чиито власт и кръвожадност шокират Европа.Марко Ванев е млад и непримирим по природа. Принуден да защити своята зараждаща се любов, той навлиза в дебрите на подземния свят, за да се изправи срещу кошмарите, които се крият там. Марко среща и други като него – хора, лишени от достойнство и право на живот: проститутката с дръзки мечти Камелия; психоложката Вера, вечно опитващата се да сглоби разбити личности и отчаяна за света, в който ще растат децата ѝ; полицаят Олег, отказващ повече да отвръща поглед на другата страна. От руините на болката сенките се надигат, за да спрат злоупотребите на политическите божества с чаровни усмивки и кръв по ревера. В жестоката игра справедливият им гняв се бори с могъществото на безграничната власт в този завладяващ трилър с множество обрати.




 Приветствия в моя блог, читатели!
 Мисля, че „Бунтът на сенките“ се появи точно навреме, когато настроенията ми за тип четиво се сменят според сезона. Дори самата корица на романа си отива с вече личащите се есенни цветове, а и още повече, че тематиката далеч не е характерна за разтоварващите летни заглавия.
 Както знаете, винаги се отнасям с интерес и любопитство към съвременните български романи, защото съм сигурна в таланта на нашенските автори. И определено Димитър Желев има талант за писане, който си личи още от първите страници. Обаче не съм сигурна точно с какви чувства ме оставя книгата, защото „Бунтът на сенките“ се оказва наистина комплексен роман, на който може да се гледа по много начини и разбирам защо мога да го харесам, но и защо не мога. Затова дадох средна оценка 3/5 звезди.

 Според мен най-важното в тази книга е, че е същинско огледало на българската провинция, народ, схващания и държава като цяло. Историята сякаш ме преведе през нормалното ежедневие, където можем да видим образи като Марко, Камелия, обикновеният трудещ се българин с малката си пекарна, пред която профучават скъпите автомобили на политиците и още много други, до болка познати персонажи. А коварната схема зад всичко това, макар и очевидна, остава невидима за правосъдието. Няма как да не се забележи старателността и нескритата страст на автора да представи своите виждания и неспокойство относно тези социални въпроси и проблематики. Вероятно именно те са вдъхновили написването на тази история. 

 И, ако се погледне към романа именно от страната на несправедливостта, която докарва героите до невероятни крайности и жестокости, може да се каже, че „Бунтът на сенките“ е шедьовър. Виждаме как егоистичните решения на високопоставените хора рефлектират въхру малкия човек и близките му. Виждаме борбата на всеки да върже двата края и как се реагира на хората, решили да не се вписват в системата. Като Марко например, главният герой в историята, който не е и единственият пострадал от реалността.

 Действието в романа се развива с умерено темпо, като се представят различни гледни точки. Честно казано в началото трудно виждах връзката между отделните герои и какво общо имат те, но това е, защото разказът започва малко по-отдалече и отнема време, за да се стигне до връзката между всичко и да се види накъде реално ще поеме сюжетът. Този похват доста добре обрисува отделните характери, но лично аз предпочитам да опознавам героите в движение, отколкото да проследявам цялата им житейска история...
 Иначе финалната част от книгата удовлетвори очакванията ми за набъбващата през цялото време преди това кулминация, където всеки си получава заслуженото в серия от екшън и добре обмилени развръзки.
 И заради всичките тези неща мога кажа, че „Бунтът на сенките“ ми хареса.

 Ала... докато всичко дотук звучи добре, след прелистването на последната страница с извество доволство от развитието на събитията, не мога да кажа че романът има всички нужни качества за оценка 5/5 в goodreads. За мен най-голям проблем може би се оказа трудното стиковане между персонажите, а на второ място – многото лирически отклонения.
  Някак я нямаше задушевната връзка между отделните герои, а и между читател-герои, поне за мен. Разбирам Марко и разбирам защо реагира по определен начин в случващото се, но не чувствах тези емоции така, както ми се искаше. При Камелия нещата се получаваха като че ли по-добре заради висините и спадовете на персонажа й. Личната й драма от легендарната проститутка, която от върха на кариерата си полита надолу към дъното, където среща Марко и намира отново себе си, придава повече цветност на романа. Докато Марко ми се струваше мрачен и преди обрата, който преживява. Може би и това е причината да харесвам повече Камелия, тя е по-колоритен персонаж. Мога да кажа, че в галерията от различни характери, всеки читател може да открие нещо за себе си и в което да се припознае.

 Иначе относно лирическите отклонения, за които споменах, мога да се обоснова с фактът, че романът е маркиран като „трилър“. Не смятам, че този роман може да се класифицира като такъв, защото действието в него не е такова, че да те накара да препускаш по страниците от напрежение. И в това няма нищо лошо, защото виждам причината зад този стил на писане. Разбирам защо всичките отклонения и допълнения са написани. Предполагам, че съм разочарована само защото заради думата „трилър“ на корицата очаквах пукаща се от напрежение по кориците книга.

 „Бунтът на сенките“ е съвременен роман, който би се харесал на хората, търсещи суровата истина на съвремието ни, които може също да намерят и себе си между страниците. Не очаквайте да треперите на ръба от напрежение заради действието. По-скоро очаквайте да намерите доста храна за размисъл и да започнете да виждате света с по-отворени очи, отколкото преди.

Благодаря сърдечно на автора за книгата и на вас, читатели, за вниманието!♥

Цитат от книгата:

"Имаме един приказен свят на крачка от домовете си, а вечно си стоим пред телевизорите и телефоните, като че там може да открием нещо истинско..."




Полезни линкове:

Книгата в Goodreads
Фейсбук страницата на The Book Pub
Моят книжен Instagram профил
Сайтът на „Бунтът на сенките“



Книги, които също ще ви харесат:
Кралят на София – Дан Ко




0 коментара:

Публикуване на коментар