, ,

Ревю на „Спайдърмен - Вражеска атака“



   
Автор: Дейвид Лис
Заглавие: Спайдърмен - Вражеска атака
Жанр: приключенски фентъзи роман
Оценка: 3,5/5


*книжно ревю без спойлери*


Питър Паркър здраво се е оплел в собствените си мрежи. От една страна – той се опитва да напредне в работата си като учен, но от друга – трябва да изпълнява своя дълг като защитник на Ню Йорк от бандити, маниаци и злодеи в ролята на костюмирания супергерой Спайдърмен. А приятелката му Мери прави своите първи опити в разследващата журналистика и това също му създава проблеми, защото сама излага живота си в опасност.

На Питър ще му се наложи да се изправи пред ново огромно предизвикателство, след като в града се завръща Уилсън Фиск, по-известен като Кингпин – брутален мафиотски бос, могъщ бизнесмен и един от най-големите врагове на Спайдърмен. В същото време по улиците броди и друга заплаха – появил се е двойник на супергероя, който върши злини и се опитва да го злепостави по всякакъв начин.



 Привет, читатели!
 „Спайдърмен - Вражеска атака“ е книгата, която разказва предисторията на официалната игра за Спайдърмен. И всички нужни компоненти – като се започне от Ем Джей и Джей Джеймисън, та се стигне до Уилсън Фиск, още познат като Кингпин – са налице, за да се забърка едно спайдърменско приключение. Съвсем наскоро открих цялата серия Марвел романи и много се надявам от изд. Сиела да се постараят да издадат и останалтие от тях.
 Първо се запознах с „Отмъстителите: всеки иска да управлява света“, а по-късно и с „Локи“. Намирам четенето на книги за вече познати супергерои, които по принцип съм свикнала да виждам само на екрана или в комикси, за нещо интригуващо. Самото усещане да можеш да навлезеш толкова дълбоко в мислите на героите е ново, а историите имат много повече детайли.

 Обаче в този случай намерих детайлите за излишни и това е причината да не дам пълен брой звезди на книгата. Това, а също и че на моменти нещата се случваха мудно. Доста от инфото вече го знаех и лично за мен някои от описанията ми идваха в повече. Книгата е написана така, че да може да се разбира от хора, които тепърва ще се запознават с героя на Питър Паркър. Ала според мен е по-добре вече да имаш някаква представа относно героя и историята му преди да се захванеш с тази книга.

 И като изключим това с излишната информация, Спайдърмен - Вражеска атака“ ми хареса заради сюжета си. Той е умело изграден и изненадващо сложен. Но едва ли има сюжет, в който да не е намесен Кингпин, и да не е сложен. Всяко едно събитие малко по малко гради пътя до грандиозната кулминация на самия финал, като всичко се обобщава и със задоволителна битка. Иска ми се да има продължение, за да разбера как ще се развият нещата оттук насетне, но за тази цел ще трябва да играя видеоиграта. (а това едва ли ще се случи...)

 Много малка част от персонажите са нови. Всеки ще ви се струва познат и типичен, което е добре, защото по този начин не се променят характеристиките на героите. Нещо, за което се изявих с недоволство относно книгата за Локи.
 И все пак, основните герои ми се сториха някак по-улегнали. Постоянно имах чувството, че това е продължение на оригиналните филми за Спайдърмен, все едно историята се развива няколко години след тях. Поне държанието на героите ме кара да мисля така. А малкото непознати герои идеално се вписват в цялата картина и с интерес исках да разбера повече за тях.

„You're only one person. You can't change the world by yourself. You're part of an effort now, and that effort is going to succeed in the end."


 Като цяло Спайдърмен - Вражеска атака“ си я бива, но определено можеше и още. Или поне аз очаквах да бъде по-динамична и напрегната както Марвел филмите например. Може да й хвърлите поглед, ако сте любопитни, защото със сигурност няма да се разочаровате.


Благодаря ви за отделеното време и до скоро!♥



Книги, които също ще обикнете:
„Локи“ - Макензи Лий
„Отмъстителите: всеки иска да управлява света“ - Дан Абнет












0 коментара:

Публикуване на коментар