, , ,

Ревю на Злият крал от Холи Блек. Не забравяйте да носите талисмани против магии!




Автор: Холи Блек
Заглавие: Злият крал - Вълшебният народ 2
Жанр: YA, фентъзи
Оценка: 4,5/5



След изумителното разкритие, че Оук е наследник на трона на Царството на феите, Джуд трябва да опази малкия си брат. За да го постигне, тя сключва сделка със злия крал Кардан, в замяна на която той се заклева да ѝ служи една година и един ден. Така тя се превръща в истинската, но тайна власт зад трона. Управляването на постоянно променящите се политически съюзи в Царството на феите е достатъчно трудно, дори и Кардан да беше лесен за контролиране. Но той прави всичко възможно, за да я унижи и подкопае авторитета ѝ, макар и привличането му към нея да не е намаляло.
Когато става ясно, че някой от обкръжението на Джуд възнамерява да я предаде, застрашавайки не само нейния живот, но и на всички, които обича, тя трябва да открие предателя и да се пребори със собствените си объркани чувства към Кардан, за да запази властта си в света на феите...






  "Злият крал" е книга за лъжливи съюзници и опасни противници. В нея елфите са дори още по-жестоки и по-коварни, а любовта се подклажда от омразата. Справянето с опасността отново опира до обикновената смъртна Джуд Дуарте, вече доказала се като една от елфите. Всеки може да бъде предател, но никога не се оказва този, когото очакваш. Единственото, което може един читател да предвиди е, че Холи Блек отново ни предоставя следващата ни любима книга. И всичко това на фона на музика от флейти и на уханието на отровено празнично вино в кралския двор...   

 Ето, че изненадващо бързо след издаването на "Жестокият принц" (ревю тук), можем да прочетем и продължението му. Издателство Ибис бяха благосклонни да не ни държат дълго под напрежение (и в мъчението да стоиш в неведение какво ще се случи) след обрата, настъпил в края на книга първа от серията "Вълшебният народ". "Злият крал" ми допадна много, бих казала че удовлетвори очакванията ми, макар и тайно да се надявах да ги надмине.

 Тук най-много се разчувствах на финала и не по онзи сълзлив начин. Просто чувствах една дъга от емоции и то заради Холи Блек, която все още не знам дали да обичам или да мразя, защото се отнесе така с нежното ми сърце. Отново с няколко думи тя сполучи в това да ме смрази и да ме накара да стисна страниците до смачкване. Не знам как нещата ще се оправят, но се надявам в третата книга това да се случи възможно най-скоро. А сега за самата книга.

 Тя е разделена на две части и отново се разказва от първо лице; от гледната точка на Джуд Дуарте. Първата част на книгата ни представя развитието на зародилия се в предишната книга проблем, а втората част - неговата кулминация. Обаче дори и да се чете много бързо в първата част на книгата се усеща лека монотонност. Първата част от "Злият крал" е по-скоро, за да ни въведе в новия живот в Елфхейм след настъпилите промени.
 Докато втората част е за всичко останало, тя компенсира спокойността от първата и предоставя динамичен шок, когато всичко (отново) поема в ужасна, объркана посока. Но този път на Джуд й е особено трудно да се справи с всеки проблем и се случва най-страшното. Ревютата ми са без спойлери, затова спирам дотук. В момента имам страшна нужда да обсъдя тази книга с някого...

 А като се заговорихме за Джуд... В предишното си ревю сигурно сте видели колко много се възхищавах на персонажа й.  Тук тя също ми направи голямо впечатление, тя бива много по-сигурна в себе си и в действията си. На моменти дори ми заприличваше на една от вълшебните създания, защото прекалено много бе забравила за своята човешка същност, като се предоверяваше на своята власт. Тя постигна целта си, но това я промени и отново оценявам как Холи Блек е предвидила това.
 Хареса ми, че Блек дава възможност и на Кардан да изпъкне този път, а не само Джуд. Той също се е променил, израснал е, и имаме шанса да видим повече от характера му, а не само опасно примамливата му външност. Но най-важното от всичкото това е, че много харесвам Джуд и Кардан като екип.

"Ако ти си болестта, сигурно ти си и лекът за нея."

 "Злият крал" продължава тенденцията на "Жестокият принц" да омагьосва със своя вълшебен свят! Този път Холи Блек ни показва и морското царство на кралица Орлаг, майката на Никасия. Не мога да не се начудя на това колко широкообхватно въображение има авторката и й се възхищавам. А интересното е, че сякаш го прави с лекота.

 Това са две книги, които препоръчвам на всички любители на YA и фентъзи романите, определено няма да останете разочаровани! А сега чакаме Холи Блек да се завърне със своята следващата книга - третата от тази серия - с още по-красива корица, още повече драма и още повече предателства!







Благодаря ви за вниманието и сърдечно благодаря на изд.Ибис за предоставената възможност да прочета тази страхотна книга! ♥
 












Препоръчвам:
Град от кости - Каси Клеър
Каравал - Стефани Гарбър
Алена кралица - Виктория Айвярд











0 коментара:

Публикуване на коментар