, , , ,

Каравалът продължава! Ревю на „Легендата“



*книжно ревю без спойлери*

Автор: Стефани Гарбър
Заглавие: Легендата (Каравал #2)
Жанр: тийн роман, фентъзи
Оценка: 5/5



Каравалът едва сега започва...

Донатела Драгна още свиква с новата си роля в трупата на Легендата, когато става ясно, че предстои нова игра. Императрицата на Меридианната империя навършва седемдесет и пет и Каравалът потегля за столицата за поредното си екстравагантно представление – пълно с незнайни цветове и магията на забравени сънища.

Сред великолепието на празнична Валенда Донатела се впуска в опасна игра. Натрупала е дългове и е дошло време да плати: трябва да предаде господаря на Каравала. Ако не открие откъде черпи силата си Легендата, собствените ѝ тайни ще бъдат разкрити, а животът ѝ – опустошен.

Донатела знае, че Легендата е опасен, но не и каква съблазън се крие в тази опасност. Колкото по-близо е до най-пазената му тайна, толкова по-малко може да разчита на собствените си чувства. Клела се е никога да не се влюбва, но скоро става ясно, че на риск е изложен не само животът, а и сърцето ѝ.

 

Незнайно име премълчи.

Сърце туптящо запази.

Отплата тежка не отлагай!




    Приветствия в моя блог, читатели!
    Цяла година тръпна в очакване да прочета продължението на Каравал и съм сигурна, че знаете какво е чувството да чакаш, и да чакаш, и да чакаш... направо убийствено, но си заслужаваше! Легендата ми хареса дори повече, отколкото Каравал, което е много изненадващо, защото продълженията рядко са по-добри. 

    Както и в първата книга, тук историята също е разделена на нощи. Всяка нощ от Каравала е различна и все по-объркваща. Може да си помислите, че 350 страници са много за действие, развиващо се в пет каравални дни и най-вероятно би било скучно, но не е така, и дори обратното - действието е бързо, динамично и обсебващо. Кара те да четеш още, защото искаш да разбереш какво ще се случи. Така се чувствах особено при последните 100-тина страници, които дори не усетих, че съм прочела, докато в дясната ми ръка не останаха само два листа. 

 Като заговорих за последните два листа... хубавото е, че ще има и трета част! А лошото е, че краят на Легендата е прекалено дразнещ със своята крайна недостатъчност. Всичко свърши прекалено бързо и с очевиден cliff-hanger!

    Обаче нещото, което ми направи впечатление и в предишната книга, е стилът на Стефани Гарбър. Много е необикновен и цветен. В хубавия смисъл, защото буквално всичко си има цвят и мирис. Тя описва всичко по най-неочакваните начини и най-изненадващото е, че читателят си го представя по точния начин. Например това, че въздухът мирише на звезден прах и тайни в нощта на Каравала. Така цялата книга лъха на магичност и мистерия... Официално този стил на писане става един от любимците ми!

    Ако сте чели „Каравал“, то със сигурност сте забелязали, че лавната героиня не е от най-разумните. Да, и мен ме дразнеше това, особено неопитността й и да ви предупредя – нещата тук не са по-различни, защото Тела (която е в главната роля тук вместо Скарлет) е също толкова неразумна и взима решенията си по най-несмисловия начин, също като сестра си.

    Определям книгата по жанр и малко като мистерия, защото и този път авторката ме обърка тотално. И макар тя да ни показа отговора на най-задавания ни въпрос (няма да ви издавам кой е той) някъде към средата на книгата, аз не посмях да го приема. Очаквах да е някакъв камап за читателя. Особено след като в „Каравал“ Гарбър така ни изиграва, че да не знаеш да се смееш ли, да плачеш ли. Харесвам, когато в книгите има такъв нюх на непредсказуемост, която да оспорва всичките ми очаквания за развитието на сюжета.

 Направи ми и впечатление, че този път не се набляга толкова на самата игра, колкото на чувствата на Донатела и мисията ѝ. В първата книга имаше много повече моменти, в които трябваше да отгръщаш и да погледнеш нарисуваната карта, или пък да търсиш знаци и улики в разговорите със случайните герои. От самото начало си личи, че този път играта е направена единствено и специално само за един човек. Така че от тази страна, книгата се различава от предишната.
 
 Препоръчвам я с две ръце на всички, защото книгата ще ви накара да потръпнете от вълнение! А, да, за малко да забравя! В предишното си ревю за Каравал не бях особено сигурна кой е моят любим герой. Ала сега вече знам и той е Данте! Ще видите, че и вие ще го харесате, но няма да ви кажа защо, а ще ви оставя сами да разберете.

Бележка след прочитането на третата книга: Данте все още ми е любим герой, ха-ха.


Благодаря на изд. Бард за книгата и на вас, читатели, за вниманието! До скоро!♥





Полезни линкове:

Книгата в Goodreads
Фейсбук страницата на The Book Pub
Моят книжен Instagram профил

Ревю на „Каравал
Ревю на „Финал“ (книга трета)








0 коментара:

Публикуване на коментар